Waarop wachten we om allemaal verpakkingsvrij te gaan leven… Maar met een vingerknip zomaar overstappen naar een leven zonder verpakking in onze consumptiemaatschappij van vandaag is geen sinecure. Dat geeft ook Anneleen De Witte (34) toe die, samen met haar man Peter Le Page (35), Kabas in de Keizerstraat uitbaat. Maar het koppel houdt het al acht jaar vol en ziet het cliënteel met de dag toenemen.
Anneleen studeerde in Antwerpen af als interieurarchitect en ging daarna vijf jaar aan de slag in een architectenbureau. Het was tijdens de middagpauze dat ze in Antwerpen kennis maakte met Robuust!, de eerste verpakkingsvrije winkel in ons land, die trouwens ook vandaag nog bestaat.

“Na mijn werk deed ik bij Robuust! mijn inkopen en ik stelde ook thuis vast dat al mijn spullen, gaande van afwasmiddel, een potje krabsalade of pindakaas, verpakt waren in plastic dat ik daarna weggooide. Ook toen ik op kot zat, moest ik alles sorteren. Zeer onpraktisch allemaal. Mijn ogen en oren zijn bij de Antwerpse verpakkingsvrije winkel opengegaan. Ik dacht: slim gezien. Je pakt van thuis je plastieken potjes of bokaaltjes mee naar de winkel, je doet daar opnieuw eten in en je neemt dat terug mee naar huis. Als we dat nu eens allemaal doen, de wereld zou er helemaal anders uitzien. Het zaadje van Kabas is daar beginnen ontkiemen (lacht). Toen is bij mij het idee gaan rijpen om in Mechelen zelf een winkel te beginnen. De tekentafel in het architectenbureau liet ik links liggen en ik richtte de focus op Kabas. Ondertussen zijn we acht jaar verder.”
Lees ook: Zusteronderneming van Robuust!, de eerste verpakkingsvrije winkel van België, opent in theaterbuurt
Gedurfd avontuur
Van het architectenbureau naar een eigen zaak met een concept dat nog in zijn kinderschoenen stond. “Toegeven, het was een avontuur, maar mijn vader zaliger gaf het laatste duwtje. Hij heeft heel zijn leven in de voedingssector gewerkt. Voor hij zijn gevecht tegen longkanker verloor, heeft hij mij wegwijs gemaakt in prijszetting, winstmarges en nog veel meer. Ik hoor het hem nog zeggen: als je wil ondernemen, dan moet je op een keer durven springen. Dat hebben we ook gedaan. Een half jaar na de opening van Kabas is mijn vader spijtig genoeg overleden.”

“Om de Mechelaars met ons verpakkingsvrije winkelen te laten kennismaken, startten we met vrienden en familie een crowdfunding op. Wie een gift deed kreeg bij de opening van de winkel een goed gevulde goodiebag. Veel mensen geloofden in ons project want na amper drie maanden hadden we 10.000 euro ingezameld. Dat was een geweldige opsteker”, gaat Anneleen verder.
Ondertussen heeft Kabas een klantenbestand van ongeveer 2.500 personen. Op zaterdag komen er meer dan honderd mensen over de vloer. “Maar er is nog veel potentieel dat we vandaag niet bereiken”, vertelt Anneleen. “De nieuwe Mechelaars moeten de weg naar onze winkel nog vinden. We hebben een super leuk concept maar veel mensen weten dat gewoon niet. De drempel is voor velen blijkbaar nog wat te hoog, maar iedereen kan hier zonder aankoopverplichtingen binnen wandelen. Ik zal ze persoonlijk wegwijs maken in het eenvoudige systeem.”
“Wie ons cliënteel vandaag is? Dat zijn jonge gezinnen die milieubewust zijn en het goede voorbeeld geven aan hun kinderen. Velen van hen zijn met de jaren vrienden geworden. Verder komen hier klanten die wat meer tijd hebben om met duurzaam winkelen bezig te zijn en puur voor de kwaliteit van de producten kiezen. Ze vinden het gewoon leuker dan bezig te zijn met het buitenzetten van vuilniszakken”, geeft de zaakvoerster mee.

Mini-supermarkt
Kabas noemt zichzelf een mini-supermarkt. “Je kan hier eigenlijk alles krijgen”, zegt Anneleen met veel overtuiging. “We verkopen lokale, biologische producten en doen dat verpakkingsvrij. We werken samen met een drietal lokale boeren. In de zomer bijvoorbeeld hebben we blauwe bessen recht uit de tuin van de Bogaertsheide in Nijlen. Bij ons koop je in bulk en neem je alles mee in je eigen herbruikbare containers, potjes of flessen. Hier ga je geen vijftig, maar wel drie soorten shampoos vinden. We hebben geen groot assortiment maar wel alles wat je nodig hebt om te leven. Dertig procent van onze omzet is groenten en fruit. Dat heeft zeker wat te maken met het feit dat de kleine biologische groentewinkeltjes steeds zeldzamer worden.”
Anneleen en Peter investeerden de voorbije jaren in een koeltoog voor verse en zelfbereide producten. “Zoals een vol-au-vent en stoofvlees à la Kabas, helemaal plantaardig omdat we ecologie hoog in ons vaandel dragen. Ook onze boterhamslaatjes, pindakaas, kip curry en preparé zijn gegeerd, alsook onze Belgische (Ardense) mozzarella bereidt met verse buffelmelk. Daarom zijn we fan van de plantaardige keuken. Dat we hier bereide gerechten zonder verpakking verkopen, daarin zijn we uniek in Vlaanderen.”
Afvalberg
De Witte heeft zich de voorbije weken eens achter de rekenmachine gezet en kwam tot de vaststelling dat door hun manier van verkopen gemiddeld meer dan 5.000 blauwe zakken niet op het containerpark belanden. “In 2024 noteerden we in onze winkel liefst 19.064 aankopen. De klanten hebben hiermee samen ruim 285.960 verpakkingsvrije producten gekocht. Dat staat gelijk aan een geschatte 3.285 kilogram (3,3 ton) plastic afval minder op de afvalberg. Als we de besparing van de voorbije acht jaar bijrekenen komen we gauw aan 20 ton plastic, dat is een serieuze hoop hé.”

Volgens de uitbaatster zijn dat mooie resultaten en die kunnen de komende jaren alsmaar beter worden. “We krijgen hier nog alle dagen mensen over de vloer die het bestaan van onze winkel helemaal niet kenden. Ons concept tonen en daar een woordje uitleg bij geven geeft mij heel veel voldoening. Het zijn ook die mensen die de beste propagandisten van verpakkingsvrij winkelen zijn.”
Feestje bouwen
In maart zet Kabas de deuren van de winkel wagenwijd open. “We vieren op vrijdag 14 en zaterdag 15 maart ons 8-jarige bestaan dat samenvalt met het Warm Welkom Weekend in de stad. Bezoekers gaan van onze plantaardige hamburgers mogen proeven die mijn man Peter klaarmaakt. Maar er zijn voldoende andere proeverijen en we plannen ook animatie voor de kinderen. Wie het leukste kunstwerkje uit afval kan maken, gaat met een duurzame prijs naar huis.”

Welke toekomstplannen koestert Kabas nog? “We zoeken verder naar geïnteresseerden om een tweede winkel van ons te runnen. We denken daarbij aan een locatie in Lier. Wie zich geroepen voelt geeft maar een seintje. Wegens tekort aan mankracht hebben we de leveringen aan huis on hold gezet. Onze webshop is een alternatief, maar thuisleveringen is een trend die we hoe dan ook in de toekomst moeten volgen. Op korte termijn lonken we naar een automatisch afvulsysteem voor zepen, shampoo en afwasmiddel. Dat zou tijdbesparend zijn voor ons en gemakkelijk voor de klanten. We zitten nog lang niet op snelheid, maar de trein is goed aan het bollen (lacht).”