Nieuws Mechelen Mechelse Spar-winkel al 10 jaar de enige tonijnvrije buurtsupermarkt: “Bij ons is het elke dag Wereldtonijndag”

Mechelse Spar-winkel al 10 jaar de enige tonijnvrije buurtsupermarkt: “Bij ons is het elke dag Wereldtonijndag”

Kristof Merckx, zaakvoerder van buurtsupermarkt Spar Merckx aan de Brusselsesteenweg in Mechelen. Foto: © Dirk Vertommen

Mechelse Spar-winkel al 10 jaar de enige tonijnvrije buurtsupermarkt: “Bij ons is het elke dag Wereldtonijndag”

MECHELEN – Maandag 2 mei is Wereldtonijndag. De ideale gelegenheid voor Kristof Merckx, zaakvoerder van buurtsupermarkt Spar Merckx aan de Brusselsesteenweg in Mechelen om de met uitsterven bedreigde vissoort extra in de kijker zetten. Of net niet. Want uniek is dat Spar Merckx de enige supermarkt in België is waar géén tonijn in de rekken staat. En dat al 10 jaar lang.

“Van verse tonijn, tonijn in blik, pizza tonno, tonijnsalade, Whiskas met tonijn, … De laatste tonijn zal niet hier verkocht worden!”, steekt Kristof Merckx nog altijd heel overtuigend van wal. Spar Merckx is ondertussen al 10 jaar geleden gestopt met het verkopen van alle soorten tonijn. “Wist je dat tonijn de enige diersoort is in de meeste supermarkten die met uitsterven bedreigd wordt? Daarom besliste ik tien jaar geleden om onze supermarkt tonijnvrij te maken”, gaat Kristof verder.

Eerst en vooral wordt tonijn overbevist en daarbij komt nog de bijvangst. Per jaar sterven er honderdduizenden vogels, dolfijnen en schildpadden doordat ze verstrengeld raken in de visnetten. Bovendien is tonijn minder gezond dan je denkt. Tonijn is een roofvis en dus eet die andere vissen op waardoor giftige stoffen zoals kwik zich in de tonijn concentreren. Ook wordt door de overbevissing het ecologische evenwicht verstoord en krijg je meer en meer kwallen. En, tonijnvisserij kent veel illegale vangst en verkoop…

Fier om tonijnvrij te zijn

Redenen genoeg dus om Spar Merckx voorgoed tonijnvrij te houden. “Als zaakvoerder wil ik mijn boterham niet verdienen op de kap van een uitstervende diersoort”, zegt Kristof. “We kunnen ondertussen ook gerust stellen dat wij op die 10 jaar al zeker 100 tonijnen hebben gered.” Een druppel op een hete plaat? “Nee, dat vind ik niet. Als kleine buurtwinkel kan die impact écht wel tellen. Bovendien vind ik het informeren van onze klanten ook belangrijk. Weten de mensen wel dat de tonijn met uitsterven bedreigd is? Dat kan niet genoeg benadrukt worden. En dan is Wereldtonijndag hiervoor de uitgelezen dag.”

Extra sensibiliseren

Vooral in het voorjaar en in de zomer krijgt Spar Merckx geregeld nog de vraag waar je de tonijn vindt in de supermarkt. Dat is het moment waarop we mensen informeren. En daar schenken we nu ter gelegenheid van onze 10de tonijnvrij-verjaardag extra aandacht aan.

Op alle winkelwagentjes staan nu de 5 verschillende redenen waarom we ervoor kiezen om tonijnvrij te zijn. Ook een groot spandoek op de parking herinnert de klanten hieraan. “Ik hou vol en zal nooit van gedachten veranderen!”, besluit Kristof.

Durf wordt beloond

“Ben jij die tonijnvrije supermarkt?, die vraag krijg ik nog regelmatig te horen. Helaas, ben ik voorlopig nog altijd de enige, ja. Nochtans probeer ik collega’s te overtuigen hetzelfde te doen. Vaak ontbreekt het hen aan durf. Terwijl ik er net van overtuigd ben dat de klant het apprecieert als je je engageert om dingen te verkopen waar je helemaal achterstaat.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.