Nieuws Mechelen Mechelse vastgoedmakelaars spelen theater

Mechelse vastgoedmakelaars spelen theater

Mechelse vastgoedmakelaars spelen theater

MECHELEN – De resultaten van de praktijktesten die de stad Mechelen uitvoerde op de Mechelse huurwoningmarkt, legden een aantal pijnpunten bloot op vlak van etnische origine, inkomensbron en gezinssituatie. Deze week is er een workshop voor de Mechelse vastgoedmakelaars waarin ze leren om discriminerende praktijken te herkennen en hoe daarmee om te gaan. De workshop wordt begeleid door UNIA en improvisatietheaterhuis Inspinazie.

Uit de resultaten van de eerste Mechelse praktijktesten bleek dat de vastgestelde discriminatie door makelaars minder hoog is dan in vergelijkbare studies die eerder gemaakt werden in Brussel en Antwerpen. Maar voor de rest lagen de resultaten van de praktijktesten in lijn met wat we ook in de rest van Vlaanderen zien: er wordt – al dan niet bewust – gediscrimineerd.

“De Mechelse vastgoedmakelaars zijn een belangrijke partner in het garanderen van gelijke kansen voor elke Mechelaar. Iets waar we als stad bijzonder veel belang aan hechten”, zegt schepen van diversiteit en gelijke kansen Gabriella De Francesco. “We zijn er ons van bewust dat ook zij geconfronteerd worden met discriminerende vragen van verhuurders en eigenaars. Discriminerende vragen herkennen en hier gepast op reageren is niet altijd eenvoudig. Vanuit de stad willen we de makelaars hier dan ook in de eerste plaats versterken en ondersteunen.”

Op dinsdag 29 juni heet de stad alle vastgoedmakelaars actief op Mechels grondgebied welkom in het Cultuurcentrum. De makelaars zullen in eerste theoretisch luik ondergedompeld worden in de geldende wetgeving en deontologische kaders. Nadien volgt er een oefenluik. Improvisatietheaterhuis Inspinazie zal de makelaars onderdompelen in de praktijk met real life situaties. De nadruk ligt op het inoefenen van manieren om discriminerende vragen om te buigen naar legitieme vragen, professionele vragen.

Het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars erkent officieel de workshop die Stad Mechelen organiseert. Zij onderkent de noodzaak aan de belangrijke shift die nodig is in de procesmatige aanpak binnen de sector om discriminatie aan te pakken.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.