Nieuws Mechelen Meer afwezigheden door ziekte dan vorig jaar

Meer afwezigheden door ziekte dan vorig jaar

Meer afwezigheden door ziekte dan vorig jaar

MECHELEN – Bovenop de hoge ziektecijfers kregen werkgevers ook te maken met uitval door quarantaine of sluiting van opvang of school. Bijna 5% van de werkgevers (4,7%) krijgt in november te maken met medewerkers in quarantaine; dit is het hoogste percentage sinds het bestaan van deze maatregel. In totaal ging het om één werknemer op 80 (1,3%).

Ongeveer een op zeven werknemers was in november minimum 1 dag ziek. De dagen afwezigheden op het werk door ziekte zijn nog steeds hoog met 3,16%: dit is bijna een kwart (24%) hoger dan in 2020. Dat blijkt uit de ‘SD Worx Employment Tracker’, dat maandelijks de loongegevens van 70.000 werkgevers en bijna een miljoen werknemers in de privésector in België analyseert.

Deze trend is het meest uitgesproken bij de arbeiders: met 4,23% ligt het kortverzuim opnieuw een kwart (26%) hoger dan in pre-corona een 33% hoger dan in 2020. Bij bedienden is het kortverzuim 2,72%; dat is 12% hoger dan pre-corona (2019) en 20% hoger dan in 2020.

Het middellang ziekteverzuim (tussen 1 maand – 1 jaar) blijft zo goed als stabiel t.o.v. vorige maand (op 2,97%), maar ten opzichte van voorgaande jaren ligt het ook 12 à 14 % hoger dan in resp. 2020 en 2019.

In november 2021 zijn in de privésector in België gemiddeld 3,16 dagen op 100 verloren gegaan door kortdurende ziekte (van minder dan 30 dagen). In combinatie met middellang verzuim komt dit op 6,13% op 100 dagen.

Kim Van Houtven, senior Consultant van SD Worx verduidelijkt. “Het aandeel gewerkte dagen duikt onder de 70%, maar dit is ook door de opname van meer vakantiedagen in november. In de eerste week van november hadden we de herfstvakantie en sommigen maakten in de tweede week de brug op 12 november. Met bijna 11% dagen die opgaan aan vakantie, maken sommigen een inhaalbeweging. Dit stelt werkgevers voor uitdagingen, zeker nu er ook quarantaine afwezigheden bijkomen. In november 21 zijn 13,6 % van de werknemers in november minimum 1 dag ziek geweest. Dit is lager dan in oktober (16,4%), maar hoger dan de voorgaande jaren (7% hoger dan in november 2019 en 37% hoger dan in november 2020).“

Nieuwe piek qua quarantaine dagen in november
Op basis van de loongegevens van SD Worx bij 65.000 werkgevers zien we een nieuwe piek aan quarantainedagen. Voor werknemers die in quarantaine geplaatst moeten worden (bijvoorbeeld na contact met een besmet persoon), kan de werkgever ‘tijdelijke werkloosheid door overmacht’ aanvragen. Deze quarantainedagen zijn afwezigheden die bovenop de ziektedagen komen. Sinds de maatregel overmacht – corona – quarantaine bestaat (sept 20) volgen we de evolutie op. Bijna 5% van de werkgevers (4,7%) krijgt er in november mee te maken; dit is het hoogste percentage sinds de start. Wie in quarantaine ging, deed dit gemiddeld voor 3,2 dagen. Ziektedagen blijven echter het leeuwendeel van afwezigheden uitmaken.

Tot slot: er waren ook werknemers die moeten thuisblijven omdat ze geen opvang hebben voor hun kind. Werknemers die thuisbleven voor opvang kind deden dat gemiddeld voor 2,5 dagen. Zij kunnen gebruik maken van de maatregel ‘tijdelijke werkloosheid overmacht voor de opvang van een kind wegens de sluiting van een kinderdagverblijf, school of opvangcentrum voor gehandicapten’. Dit bleef in november beperkt tot 0,3% van de werknemers.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.