Caeleste legt zich toe op het ontwerpen van CMOS beeldsensoren voor specifieke niches, zoals de ruimtevaart. “We stelden vast dat wereldspelers in ruimtevaarttechnologie met standaard beeldopnemers niet het gewenste resultaat bereiken”, zegt oprichter en CTO Bart Dierickx. “Daarom begonnen we hoogtechnologische en innovatieve beeldsensoren met oplossingen op maat te ontwikkelen. Elk product wordt exclusief ontwikkeld voor een specifieke klant, zodat die een betere applicatie kan bouwen. Dat verplicht ons om de lat steeds weer hoger te leggen in ons onderzoek.”
Van bij de start haalde Caeleste daardoor internationale projecten binnen en was het meteen winstgevend. Het ingenieursbedrijf telt nu 34 medewerkers en maar liefst 13 verschillende nationaliteiten. In 2020 haalde het een omzet van ruim 8 miljoen euro, die voor 98% via export werd gerealiseerd.
Aardobservatie
Het team kan na 15 jaar een bijzondere reeks succesvolle realisaties voorleggen. Zo heeft het projecten lopen met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA maar evenzeer met het Shanghai Institute for Technical Physics, een van de leidende Chinese onderzoeksinstellingen op het gebied van aardobservatie. “Dankzij onze beeldsensoren kan je met grote toestellen in de ruimte, objecten veel beter van elkaar onderscheiden”, zegt CEO Geert De Peuter. “Bijvoorbeeld: wat is de kwaliteit van de vegetatie in een bepaalde zone? Zitten daar zieke gewassen tussen? Welke delen van een stad zijn verhard? Of: waar zit er plankton in de oceaan?”
Virusdetectie
Een ander domein waarin Caeleste hoge ogen gooit, is de biotech sector. “Wij zijn een technologieleverancier voor wereldspelers die elektronenmicroscopen bouwen. Hun toestellen zijn veel nauwkeuriger en hebben een veel hogere resolutie dan een klassieke lichtmicroscoop”, vertelt CTO Bart Dierickx. “Daardoor kunnen bijvoorbeeld de structuren van virussen gevisualiseerd worden, wat cruciaal is in de ontwikkeling van medicijnen en vaccins. Die hebben ook tijdens de Covid 19-pandemie hun nut bewezen.”
Verder onderscheidt het Mechelse bedrijf zich in semiconductoren en toepassingen voor röntgenfoto’s. Met Paradromics ontwikkelt Caeleste chips die hersensignalen kunnen opvangen. Het werpt zich daarmee op als rechtstreekse concurrent van Neuralink, een bedrijf van Elon Musk.
War for Talent
Jeroen Hoet is Chief Business Development Officer bij Caeleste. “Via allerlei initiatieven proberen we ’the best and the brightest’ onder afgestudeerde ingenieurs en fysici naar hier te halen. We zijn aanwezig op beurzen en jobdagen van de verschillende universiteiten en houden ook gastcolleges. In mei organiseren we een Electroniade in Technopolis. Dat is een quiz voor bedrijven en studenten om onderzoek en beroepen in verband met elektronica te promoten.”
CEO Geert De Peuter vult aan: “Om ons werk te kunnen voortzetten blijven we hoogopgeleide ingenieurs zoeken, gespecialiseerd in elektronica of fysica. We rekruteren zowel in Vlaanderen als internationaal. Maar we blijven een op en top Mechels bedrijf!”
Inschrijven voor de Electrionade op 6 mei in Technopolis kan via de website.