Lamot Foto: Luc Hilderson

Na 30 jaar kan je opnieuw bier drinken van verdwenen brouwerij Lamot

MECHELEN - Voor het eerst sinds de sluiting van de brouwerij in 1994 kan je binnenkort in Mechelen opnieuw bier drinken van Lamot. AB-Inbev verdeelt het in zeer beperkte oplage in enkele horecazaken in de stad. Voorlopig zijn er geen plannen om er een definitieve terugkeer van te maken. Al zijn er wel Mechelaars die dat wat graag zien gebeuren.

Verrassing, het Mechelse bier Lamot keert terug. Tijdelijk dan toch. Bierliefhebbers die het willen proeven, kunnen ervoor terecht in horecazaken die bieren van AB-Inbev schenken, Stella en Jupiler bijvoorbeeld. “We verdelen Lamot in zeer beperkte oplage aan een gelimiteerde lijst van zaken. We zien het als een attentie voor bierliefhebbers die het bier nog kennen van vroeger”, zegt Laure Stuyck, woordvoerster van AB-Inbev.

De nieuwe Lamot is gebrouwen volgens het oude recept, maar lichtjes aangepast aan de huidige normen. “Dat heeft te maken met de technische aspecten om te brouwen vandaag, maar de smaak is onveranderd gebleven”, legt Stuyck uit.

Voor de multinational is de wedergeboorte van Lamot een stunt met tijdelijk karakter en puur lokaal. “Voorlopig zijn er geen plannen om dit verder uit te breiden en blijft het bij deze eenmalige afvulling. Wie Lamot wil proeven, moet er dus snel bij zijn”, vertelt de woordvoerster.

In merkenportefeuille

Deelnemers aan een bijeenkomst van de Beneluxvereniging voor Merken- en Modellenrecht (BMM) konden het bier afgelopen vrijdag in primeur proeven. Dat is een beroepsvereniging van juridische specialisten inzake intellectuele eigendom. “Onze AB-Inbev-collega François Uyttenhoeve is daar voorzitter van geworden”, zegt Laure Stuyck.

Voor de gelegenheid kwam de beroepsvereniging samen in het Mechelse congrescentrum Lamot. Dat opende in het najaar van 2005 de deuren in het oudste gebouw van de voormalige brouwerij. “Het bier zit nog altijd in onze merkenportefeuille. De tijdelijke herlancering zien we als een ode aan ons biererfgoed en aan de prachtig herbestemde site”, vertelt Stuyck.

Wanneer precies het bier opnieuw te verkrijgen is, kan de brouwer nog niet zeggen. De laatste keer dat het op de markt te koop was, is bijna dertig jaar geleden, in 1994. In het begin van deze eeuw ruimde de brouwerij grotendeels plaats voor appartementen, voor een vestiging van Novotel en voor congrescentrum Lamot.

Absolute meerwaarde

Ex-manager Jan Simons droomt al jaren van een terugkeer van het bier. “We hebben nooit een entree gevonden om dat te realiseren. Ondertussen hebben we wel een contact, want wij willen hier zeker over praten”, vertelt hij.

Als relatiegeschenk zou het bier volgens hem perfect kunnen dienen. “Ik heb de nieuwe flesjes al gezien, ze zien er mooi uit. Voor het congrescentrum zou het bier absoluut een meerwaarde zijn”, zegt hij.

De geschiedenis van de brouwerij gaat al terug tot 1855, toen Charles Lamot en zijn neef Richard in de Dijlestad eigenaar waren van een eerste brouwerij.