Afbeelding6 Foto jvdv

Nathan (13) is met eigen 3D-printbedrijf jongste ondernemer van het land

PUURS, WAASMUNSTER - Is Nathan Vander Cruyssen de jongste ondernemer van het land? Dat zou best kunnen, want in juli vorig jaar, op zijn dertiende verjaardag, startte de jongeman uit Waasmunster zijn eigen bedrijfje Every3D op.

Ruim een half jaar na de opstart van zijn bedrijf werkt de jongste CEO van het land naast zijn wiskundig-wetenschappelijke opleiding aan de LAB-school in Sint-Amands dagelijks aan opdrachten om allerlei logo’s en gadgets in 3D te printen.

“Ondernemen zit in onze genen, maar wat Nathan op zo’n jonge leeftijd presteert verrast ons elke dag”, zegt papa Wim. “Als klein kind wilde hij altijd over alles weten waarom het zo was, vooral als het over techniek en wetenschap ging.”

Nathan zelf legt het allemaal duidelijk én zakelijk uit. “Ik keek niet naar, maar àchter de tv en wilde in de eerste plaats weten hoe alles werkte”, zegt hij. “Mijn belangstelling ging al snel uit naar pc’s en daarom volgde ik computerkampen. Ik wil later burgerlijk ingenieur robotica worden en daaruit groeide mijn drijfveer om te leren programmeren. Papa bracht pc’s mee van zijn werk, waarmee ik aan de slag kon om ze te herstellen of te finetunen. Ik wilde alle paden van de computerwereld verkennen en kwam ook terecht in het wereldje van 3D-printing. Omdat ik op websites de hoge prijzen zag voor 3D-prints, zocht ik daarin ook mijn eigen weg. Omdat ik zonder personeel werk, kan ik producten leveren van goede kwaliteit tegen een matige prijs.”

“Ik wilde een goede en snelle start nemen, en dat is gelukt.”

Nathan vertelt het allemaal als vanzelfsprekend en met de houding van een volleerd zakenman, wetenschapper en IT’er. “Omdat we in onze LAB-school veel zelfstandig en naar eigen tempo leren, heb ik ’s avonds en in het weekend voldoende tijd om met mijn bedrijf bezig te zijn”, zegt de jongeman. “Steeds meer mensen en bedrijven vinden hun weg naar Every3D. Ik wilde een goede en snelle start nemen, en dat is gelukt. Rekening houdend met het milieu gebruik ik voor het printen polymelkzuur, een plantaardig materiaal dat volledig biologisch afbreekbaar is.”

Nathan merkt dat het aantal aanvragen voor het aanleveren van gadgets en logo’s voor bedrijven in 3D-printing snel toeneemt. “Ik heb naast mijn eigen website ook een businessplan uitgewerkt. De evolutiesnelheid van Every3D is niet te voorspellen, maar nog tijdens mijn hogere onderwijsopleiding wil ik met een uitgebreid aantal eigen 3D-printers en personeel wereldwijd actief zijn. Dat moet mogelijk zijn, want ik voerde nu al enkele bestellingen vanuit het buitenland uit.”