Nieuws Mechelen NChem valt net naast de prijzen bij FedEx small Business Grant

NChem valt net naast de prijzen bij FedEx small Business Grant

Niels Van Opstal (Foto Dirk Vertommen)

NChem valt net naast de prijzen bij FedEx small Business Grant

HEFFEN – NChem, het bedrijf van de Heffense ondernemer Niels Van Opstal (45) werd door Fedex uitgeroepen tot Belgisch winnaar van hun Small Business Grant. Dat is een prijs die de Amerikaanse pakjesleverancier in het leven riep om innovatieve en duurzame bedrijven te belonen. Daardoor mocht NChem de strijd aangaan met bedrijven uit 15 andere Europese bedrijven voor een hoofdprijs van 50.000 euro. Het mocht helaas niet zijn…

Niels Van Opstal ontdekte een oplossing die kaarsen milieuvriendelijk maakt. Tot voor enkele jaren werden kaarsen bijna uitsluitend uit parafine gemaakt. Maar omdat parafine een product is dat gemaakt is uit aardolie is het dus ook schadelijk voor het milieu. “Een kilogram parafine stoot 3 kg niet hernieuwbare CO2 uit”, beweert Niels. De kaarsenindustrie was al wel bezig met het vervangen van een deel van de parafine door plantaardige was zoals bijvoorbeeld koolzaadolie. Maar het aandeel parafine in kaarsen bleef nog altijd hoog. Niels van Opstal ontwikkelde als eerste een additief waardoor een kaars volledig uit plantaardige wax kon gemaakt worden. Zo’n kaarsen zijn natuurlijk veel duurzamer dan parafinekaarsen. En bovendien is er vanuit de markt steeds meer vraag naar kaarsen van een natuurlijke wax.

De hoofdprijs van 50.000 euro werd gewonnen door byACRE, een Deense start-up die mobiliteitsoplossingen ontwerpt en produceert. Ook bij de Judges Choice Award, waarbij drie bedrijven elk 15.000 euro wonnen, gingen de prijzen naar buitenlandse bedrijven.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.