Punt 184 van het Mechelse beleidsplan is één van de meest in het oog springende. Daarin staat namelijk dat de stad de site van de Nekkerhal wil omvormen tot een gebied voor wonen, werken en leven. Tegen 2032, wanneer de overeenkomst met uitbater Easyfairs afloopt, wil de stad een ruimtelijk uitvoeringsplan laten opmaken. Dat moet de transformatie van de site in de jaren nadien mogelijk maken.
Dat de stad de Nekkerhal niet verkoopt, maar wil afbreken om er een woonwijk te bouwen, is opvallend. Tot voor kort liepen er namelijk gesprekken tussen Easyfairs en Studio 100 voor de aankoop van de voormalige groentenhal. “We wilden de Nekkerhal alleen verkopen als er een totaalvisie was, inclusief een overeenkomst tussen de koper en de huidige huurder. Die overeenkomst werd niet gevonden”, zegt schepen van Gebouwen Arthur Orlians (Voor Mechelen).
En dus moeten evenementen zoals de BRAS Rommelmarkt, de Eroticabeurs, woonbeurs Wonen en niet in het minst de Kerstjumping op zoek naar een nieuwe locatie. “Dat soort evenementen hebben een positieve invloed op de stad”, zegt burgemeester Bart Somers (Voor Mechelen). “Maar de hal staat voor het grootste deel van de tijd leeg. We moeten kijken naar efficiënt ruimtegebruik en zien hier de kans om de stad op een organische manier te laten groeien.”
Theatrium
Bovendien verwacht de stad met een breder aanbod aan eventmogelijkheden het vertrek van dergelijke beurzen op te kunnen vangen. “We hebben namelijk de ambitie om het Theatrium (een theaterzaal, red.) te kopen en deel uit te laten maken van het grote cultuurhart aan de voet van de Sint-Romboutstoren”, aldus schepen van Cultuur Kristof Calvo (Voor Mechelen). “De totale realisatie daarvan brengt een investering van ruim 46 miljoen euro met zich mee.”
De Nekkerhal werd gebouwd begin jaren tachtig en is op. Ze is versleten. We moeten de meerwaarde ervan ook in vraag durven stellen
Bart Somers, burgemeester (Voor Mechelen)
Tot het zover is, voorziet de stad ook 1,5 miljoen euro voor zogenoemde eigenaarsverplichtingen. “De Nekkerhal werd gebouwd begin jaren tachtig en is op. Ze is versleten. De komende jaren staan we uiteraard wel nog in voor de onderhoudswerken. Die zijn ook echt wel nodig”, zegt burgemeester Somers, die niet uitsluit dat er op de vernieuwde site ruimte zal zijn voor een kleinere evenementenzaal. “Maar we moeten de meerwaarde van een groot complex als de Nekkerhal in vraag durven stellen.
Voor de vernieuwing van de site en de realisatie van een congrescentrum, maakte de Vlaamse regering enkele jaren geleden al tien miljoen euro vrij. Dat bedrag kan niet gebruikt worden voor de huidige plannen voor de site, maar mogelijk wel voor de vernieuwing van het Theatrium. De stad wil er naast een podiumzaal voor duizend toeschouwers namelijk ook congres- en vergadermogelijkheden realiseren.
Verkoop Lamot
Verder wil de stad ook kantoorgebouw De Zeeridder in de Befferstraat verkopen, net als congrescentrum Lamot. Dat probeerde de stad al eerder. De laatste keer was in 2022. Toen werd Lamot te koop gezet voor 9,4 miljoen euro. Er was wat interesse van binnen- en buitenlandse kandidaten, maar er werd geen enkel bod uitgebracht, waarna de stad het van de markt haalde.