Nieuw WZC Roosendaelveld ingehuldigd

MECHELEN - Het nieuwe woonzorgcentrum Roosendaelveld in Mechelen werd woensdag ingehuldigd in aanwezigheid van de Vlaams minister Wouter Beke. Binnen enkele dagen verhuizen de eerste bewoners naar het nieuwe gebouw.

Roosendaelveld is het vierde woonzorgcentrum van Zorgbedrijf Rivierenland. Er zullen vooral personen met dementie, jongdementie of een bijzondere psychische kwetsbaarheid wonen. Roosendaelveld vervangt een deel van woonzorgcentrum Hof van Egmont en daarom verhuizen een deel van bewoners en van de medewerkers.

Tom Willemen, ceo van Groep Willemen, gaf een toelichting over het gebouw en de nieuwe werking. “In maart 2019 startte de bouw van het nieuwe woonzorgcentrum. Het gebouw is specifiek ontworpen met het oog op kleinschalig genormaliseerd wonen en bevat de nieuwste technologie. Elk huis van 8 bewoners bestaat, naast de individuele kamers met privébadkamer van de bewoners, uit een salon, eetruimte, keuken en een terras of tuin. Naast de 15 huizen is er ook een semipublieke ontmoetings- en activiteitenruimte zoals een brasserie waar bezoekers ook terecht kunnen voor een hapje of een drankje.

Mechels schepen van sociale zaken en welzijn en ondervoorzitter van Zorgbedrijf Rivierenland, Gabriella De Francesco weet dat in woonzorgcentrum Roosendaelveld 12 van de 15 huizen voorzien zijn voor ouderen met dementie. “Twee woningen zullen een thuis bieden aan 16 ouderen met een bijzondere psychische kwetsbaarheid. Personen ouder dan 65 jaar met een psychiatrisch verleden, die nood hebben aan een specifieke omkadering en ouderen met een gelijkaardige zorgnood, kunnen hier terecht.”

Eén huis is specifiek voor personen met jongdementie. “Personen met jongdementie kunnen vandaag nog op weinig plaatsen terecht. Nu komen ze nog in een algemene dementiegroep terecht, terwijl zij meer nood hebben aan een zelfstandig leven. Wij willen met Zorgbedrijf Rivierenland deze mensen en hun familie ondersteunen”, licht Gabriella De Francesco toe.