Nieuws Mechelen Nieuwe Campus De Vest krijgt vorm

Nieuwe Campus De Vest krijgt vorm

Nieuwe Campus De Vest krijgt vorm

MECHELEN – De vernieuwbouw van Campus De Vest van de Thomas More Hogeschool aan de Zandpoortvest in Mechelen krijgt stilaan concrete vorm. De omgevingsvergunning is aangevraagd, de aanbestedingsprocedure is gepland vanaf mei en de werken starten in februari 2022.

De werken verlopen gefaseerd om het onderwijsproces zo normaal mogelijk te kunnen laten doorgaan. De nieuwe site zal klaar zijn in 2026. De vernieuwbouw past in het masterplan ‘More Space’ van de hogeschool en sluit aan bij de grote Mechelse stadsplannen met de herinrichting van de vesten.
Thomas More barst uit zijn voegen. Het masterplan More Space streeft naar professionele én gezellige campussen, ontmoetingsplekken met een innovatieve inrichting en uitrusting. De plannen voor Campus De Vest passen helemaal in dit plaatje. De campus ligt aan de rand van de stad en centraal tussen de andere campussen in Mechelen (De Ham, Kruidtuin en Faydherbe) die elk specifieke opleidingen herbergen. Na de uitbreiding zal Campus De Vest de business- en zorgopleidingen blijven huisvesten, maar ook een soort moederschip worden voor de algemene functies van de Thomas More-community in Mechelen.

Er komen twee grote aula’s met meer dan 200 zitplaatsen, twee kleinere aula’s, een groot leercentrum en een studentenrestaurant aan het Dijleterras, 11 flexibele leslokalen en projectruimtes en een volledig uitgeruste fietsenstalling. Dat is allemaal goed voor een vloeroppervlakte van 9.695m² in nieuwbouw en 4.473 m² in renovatie.

Het nieuwe concept van de campus werkt de onvolkomenheden van de bestaande site weg en zet in op verbinding, vergroening en op technologische innovatie. De campus opent zich naar de Dijle, toont zichzelf via vitrines aan de wandelaars op de toekomstige groene boulevard en heeft de ambitie een echte landmark te worden in de stad. De torens rusten op een genereuze sokkel, een centrale foyer moet de ‘huiskamer’ van de campus worden, er slingert een gezellige Utopiastraat tussen de gebouwen door en bovenop zijn er actieve, klimaatrobuuste daktuinen. Er is veel  ruimte om rond te hangen, te struinen, om je af te zonderen of bij elkaar te komen. Om te werken, te debatteren, te spelen. De campus moet een plek zijn waar studenten en medewerkers zich thuis voelen zonder meer.

Uiteraard is er ook aan duurzame en energiezuinige systemen gedacht: zonnepanelen, een BEO-veld om de gebouwen te koelen en te verwarmen, hemelwaterrecuperatie, slimme verluchting en verlichting via CO2- en daglichtmeting in elk lokaal, enz.  De vernieuwde campus zal overal toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. De site zal zich ook inpassen in het duurzaam mobiliteitsbeleid van de stad Mechelen en het STOP-principe. Fiets, openbaar vervoer, deel- en combimobiliteit krijgen voorrang.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Bonheiden, Mechelen
Bonheiden

Boek jouw roadtrip langs 10 interieurzaken

PUTTE – SINT-KATELIJNE-WAVER – BONHEIDEN - MECHELEN – WILLEBROEK – Tien interieurbedrijven uit onze regio organiseren samen een ‘Interieur Roadtrip’.… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.