Nieuws Mechelen Nieuwe conjunctuurbarometer van Voka kijkt zes maanden vooruit

Nieuwe conjunctuurbarometer van Voka kijkt zes maanden vooruit

Nieuwe conjunctuurbarometer van Voka kijkt zes maanden vooruit

MECHELEN – De economie in Mechelen en Kempen gaat het komende half jaar even opveren en vlakt dan af tot een plateau. Dat blijkt uit de gloednieuwe conjunctuurbarometer van Voka – KvK Mechelen-Kempen. De barometer kan zes maanden vooruitkijken in de tijd. “Een tweede lockdown moeten we absoluut vermijden. Anders wordt dat plateau een waterval. Onze oproep: hou onze bedrijven open. In alle veiligheid. Dit wordt een werk van ons allemaal”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder.

De Nationale Bank heeft al zo’n conjunctuurbarometer, maar de Voka-barometer is volledig en alleen opgebouwd met data uit de regio Mechelen en Kempen.
Als we de economie in Mechelen en Kempen in z’n geheel bekijken, geeft de barometer aan dat we naar een ‘vierkantswortelherstel’ gaan. Geen herstel volgens een V-curve dus, maar wel een korte heropleving en dan een plateau.

“We zien een aantal positieve signalen: voor de maand september 2020 ligt het aantal inschrijvingen van bestelwagens (827), vrachtwagens (51) en opleggers (151) in onze regio op hetzelfde niveau als september vorig jaar. Dat wil zeggen dat kmo’s en grote bedrijven vertrouwen hebben. En ook in de nieuwbouw zijn er positieve tendensen. Maar volgens de barometer zal dit afvlakken. De komende dagen en weken worden cruciaal voor onze economie.”

“Onze barometer kijkt vooruit, maar de economische modellen kunnen nog geen rekening houden met een lockdown light of een eventuele volledige tweede lockdown. De stijgende coronabesmettingen zetten in ieder geval druk op de groei van onze economie in Mechelen en Kempen. We roepen onze bedrijven al weken op om alle regels te respecteren. Maar de oproep is aan iederéén gericht. Dit is een werk van ons allemaal. We beslissen samen hoe het najaar er zal uitzien”, zegt Laveren.

“In onze meest recente enquête bij onze leden, gaf 60 procent aan dat ze een nieuwe lockdown niet doorkomen, zonder extra steunmaatregelen zoals in het voorjaar. Onze bedrijven krijgen ook nog te maken met de brexit, de Amerikaanse verkiezingen en de impact daarvan op de wereldhandel en nieuwe beslissingen van de Vlaamse en federale regering. Onze Voka-Kamer blijft daarom lobbyen voor alle bedrijven en voor alle waardeketens, zodat ze kunnen openblijven.”

Hoe gaat de jobmarkt het komende half jaar evolueren?

Opvallend: nog altijd 4.314 vacatures in de regio Mechelen en Kempen raken niet ingevuld (situatie september 2020).

“Het aantal openstaande vacatures ligt door de coronacrisis wel 23 procent lager, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Toch zijn nog veel bedrijven op zoek naar extra handen. Zonder grote wijzigingen en bijkomende maatregelen in de komende weken, blijven er zo’n 4.000 jobs openstaan. Ook die jobs moeten ingevuld, willen we de groei van onze economie niet vertragen”, zegt Tom Laveren. “Dat is vaak een verhaal van een mismatch van de profielen. Hebben de medewerkers nog de juiste opleiding en skills voor hun job? Die job evolueert namelijk ook. Vanuit Voka spreken we van ‘Levenslang Leren’. Doorheen de carrière moeten we medewerkers aanmoedigen om te blijven leren. Al heel veel bedrijven stappen mee in dat verhaal.”

De werkloosheid in de regio Mechelen en Kempen ligt in deze periode structureel 0,6 procent hoger dan normaal. Anders gezegd: zonder corona zou het aantal werklozen mannen en vrouwen 0,6 procent lager liggen. In september van dit jaar waren er 23.701 niet-werkende werkzoekende mannen en vrouwen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.