Nieuws Mechelen Nog steeds achterstand in het ophalen van vakantie

Nog steeds achterstand in het ophalen van vakantie

Nog steeds achterstand in het ophalen van vakantie

MECHELEN – Juli is opnieuw een doorsnee vakantiemaand, zoals we ze vóór corona kenden. Dat blijkt uit de cijfers van hr-specialist SD Worx op basis van de loongegevens van 70.000 werkgevers en bijna een miljoen werknemers in de privésector in België. Voor de maand juli 2021 kan SD Worx zelfs een lichte stijging optekenen, met 22,24% van de te werken dagen die opgenomen zijn als vakantie.

Toch blijft SD Worx voorzichtig, en roept de hr-dienstverlener werkgevers en werknemers op om hun vakantiedagen goed in te plannen.
Onder andere de versoepelingen, de reismogelijkheden en een succesvolle vaccinatiecampagne maken dat in de maand juli weer gedacht kon worden aan vakantie. Dat kon SD Worx ook opnieuw vaststellen in de cijfers: van de theoretisch 100 te werken dagen, werden er gemiddeld 22,24 ingevuld door vakantie. Daarmee was de maand juli was een normale vakantiemaand.

Geert Vermeir, Juridisch expert bij SD Worx licht toe: “In de maand juli van dit jaar namen we opnieuw meer verlof. Mede dankzij versoepelingen en een succesvolle vaccinatiecampagne, willen mensen weer op vakantie. We stellen vast dat we zelfs nipt over het niveau van 2019 komen. Dat is een stap in de goede richting, want tegelijkertijd zien we dat werknemers doorheen het jaar nog steeds minder vakantie namen. Dat is logisch want we zijn het jaar nog moeilijk gestart, met weinig mogelijkheden en veel beperkende maatregelen. We moeten onszelf de vraag stellen of deze vakantieopnames in juli voldoende zijn om de opgespaarde vakantiedagen uit te balanceren. Vorig jaar stelden we een grotere piek dan normaal vast in december, en ook in november zagen we een verhoging in het aantal dagen vakantie. Dat maakt het moeilijk voor sommige werkgevers om het jaar af te ronden.”

Elke werknemer moet zijn wettelijke vakantiedagen verplicht opnemen vóór 31 december van het lopende jaar. Overdracht van vakantiedagen naar een volgend jaar is niet toegestaan. Een werknemer verliest dus de vakantiedagen die hij niet voor het einde van het jaar heeft opgenomen. De werknemer mag ook de jaarlijkse vakantiedagen waarop hij recht heeft niet laten vallen. Bovendien riskeert de werkgever een administratieve boete. Als werkgever zorgt u er dus maar beter voor dat uw werknemers al hun wettelijke vakantiedagen gebruiken, en het is belangrijk dat bedrijven en werknemers dit in het oog houden.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.