Conjunctuurbarometer

Normaal werkritme komt in zicht

REGIO – In de meeste sectoren is het normale werkritme hervat. In sommige gevallen ligt dit zelfs hoger dan dezelfde periode vorig jaar (januari 2020). HR-dienstverlener SD Worx stelt een percentage gewerkte dagen vast van 80%, het hoogste percentage sinds het begin van de crisis. Dit werd berekend op basis van de meest recente loongegevens van 70.000 werkgevers en bijna één miljoen Belgische werknemers in de privésector.

“We stellen vast dat 80% van de dagen in België werd gewerkt. Het is de eerste keer dat we deze symbolische grens overschrijden sinds het begin van de coronacrisis. We zitten zelfs op een iets hoger niveau dan januari 2020. De tijdelijke werkloosheid bedraagt wel nog steeds 3,79%, wat licht gestegen is ten opzichte van vorige maand. Daarom blijven we voorzichtig”

, verduidelijkt  Annelies Rottiers, strategisch adviseur kmo bij SD Worx.

Bij bepaalde sectoren ligt het aantal gewerkte dagen zelfs ver boven het niveau januari 2020. De bank- en verzekeringssector haalt bijvoorbeeld het niveau van bijna 9 van de 10 gewerkte dagen. Dat is 10% meer dan vorig jaar. Hetzelfde geldt voor de gas- en elektriciteitssector. In deze sectoren is de activiteit heel hoog, wat ook het gemiddelde omhoog duwt.

Maar er zijn ook nog steeds sectoren die het zwaar blijven hebben, sectoren zoals de horeca die zich nog steeds in een zeer precaire situatie bevinden. Annelies Rottiers van SD Worx zegt dat er tijdens de crisis grote verschillen ontstaan tussen sectoren. “De sector van de  kappers en  schoonheidszorgen telt slechts 6% van de gewerkte dagen, een daling van 76% in vergelijking met januari 2020. De horeca activiteiten blijven beperkt tot een percentage gewerkte dagen van 32,2%, eveneens een sterke daling van bijna 50% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Wanneer we de top 10 van minst getroffen sectoren en de top 10 van meest getroffen sectoren vergelijken, is het verschil opvallend.”

Vakantie
Werknemers hebben 43% minder vrije dagen opgenomen in januari 2021 dan in januari 2020. Door het sluiten van de grenzen door de federale regering, lijken werknemers minder geneigd om vakantie op te nemen. Dat is een voortzetting van wat SD Worx vorig jaar tijdens de eerste golf constateerde.

“Januari is zelden een maand waarin werknemers veel vrije dagen opnemen. Het is de periode na de kerst- en nieuwjaarsvakantie, en de werknemers gaan niet meteen op vakantie. Maar we stellen een herkenbare tendens vast, vergelijkbaar met vorig jaar. Ook nu stellen veel werknemers hun vakantie uit om ervan te profiteren wanneer de hele situatie opnieuw meer vrijheid biedt. Het jaar is nog lang, maar we moeten er op letten dat we niet eindigen zoals vorig jaar: met nog te veel dagen op de teller die we voor het einde van het jaar moeten opnemen.”