Kathleen Boogmans

Ommezien vestigt zich dit najaar in Predikheren

MECHELEN - Kathleen Boogmans uit Bonheiden, die zelf bijna volledig blind is, is zaakvoerder van Ommezien. Het bedrijf heeft een winkel in de Hoogstraat in Mechelen en verdeelt hulpmiddelen voor blinden, slechtzienden of mensen met een andere leesproblematiek. Daarnaast geven ze ook advies en begeleiding aan deze doelgroep. Vanaf 10 september neemt Ommezien zijn intrek in het Predikheren.

“Er zijn heel veel schitterende hulpmiddelen voor mensen met visuele beperkingen en leesmoeilijkheden. Door ons in het Predikheren te vestigen willen we mensen uit deze doelgroep beter bereiken en hen advies geven. Men kan bij ons ook terecht voor leesbegeleiding. In de kranten- en tijdschriftenzone van de bibliotheek kunnen bezoekers beroep doen op een leesloep, een toestel om teksten te vergroten”

, legt Kathleen uit. Samen met haar man Koen Govaert zal Kathleen elke tweede en vierde vrijdag van de maand aanwezig zijn in het Predikheren. “De anderen dagen helpen we mensen graag verder op afspraak”, zegt Kathleen.

Het aanbod aan leesvoer voor mensen met een leesproblematiek is enorm. Naar schatting meer dan 30.000 titels alleen al in het Nederlands. Ook de hulpmiddelen die op de markt zijn werken heel wat drempels weg. Ook de brailleprinter verhuist mee. Die is eigendom van de stad, maar wordt door ons beheerd. Het toestel kan teksten en eenvoudige grafische ontwerpen omzetten naar braille. Twee jaar geleden werd zelfs een plannetje van Maanrock geprint in braille.

Ondanks haar visuele beperking is Kathleen Boogmans een veellezer. "Ik wil mijn eigen leesplezier graag doorgeven aan mensen in mijn situatie. Hoe is fijn is het om dat in de prachtige bibliotheek te kunnen doen”, besluit ze.

https://www.ommezien.be/