Boomwinkelstraat Het winkelcentrum van Boom. Op een regenachtige dag, welteverstaan. © Walter Saenen

Ondanks leegloop zijn er toch nog ondernemers die zaak willen beginnen in Boom: “Volop bezig om eigenaars van panden te overtuigen”

Schoenen Jules dat dichtgaat, vishandel De Goudvis die recent de deuren sloot... De achteruitgang van het handelscentrum in Boom lijkt, ondanks de geleverde inspanningen de voorbije jaren, maar moeilijk omkeerbaar. Centrummanager Karo Janssens en schepen van Lokale Economie Tom Dewandelaere (Samen 2850) spreken dat tegen en zien toch heel wat positieve signalen.

Karo Janssens werd in het najaar aangesteld als centrummanager. Ze zit geregeld aan tafel met geïnteresseerde ondernemers én eigenaars van handelspanden. “Ik merk toch heel wat interesse van mensen die iets in Boom willen beginnen. Zaak is een goede match te vinden, ook met eigenaars van winkelpanden. Want ook zij hebben hun verantwoordelijkheid.”

“Hoe paradoxaal het ook mag klinken – want er is veel leegstand – startende ondernemers hebben vaak moeite om een geschikt pand te vinden”, pikt schepen van Lokale Economie Tom Dewandelaere (Samen 2850) in.

“Panden zijn té klein, verouderd, de huurprijs is te hoog… Ook dat zijn elementen die meespelen”, zegt centrummanager Janssens. “Daarom zetten we er nu actief op in om ook met eigenaars rond de tafel te gaan zitten en hen te overtuigen. Bij de ene lukt dat al wat makkelijker dan met de andere, maar ik merk toch progressie.”

Lees ook: “Kopen in fysieke winkels is aan revival bezig”: ondanks lagere kortingen trekken Antwerpse solden meer shoppers

“De taks op leegstand die we twee jaar geleden hebben ingevoerd, helpt ook”, zegt Dewandelaere. “De voorbije tien of twintig jaar zijn eigenaars eigenlijk nooit op hun verantwoordelijkheid gewezen. Een pand laten leegstaan, bracht bij wijze van spreken meer op dan erin te investeren.”

“Met projecten in de Hoogstraat en Blauwstraat die we zelf in handen hebben genomen, hebben we nog een extra stok achter de deur om ‘druk’ te zetten. Die projecten zitten in hun afwerkingsfase en gaan we op de markt brengen tegen marktconforme, concurrentiële huurprijzen. Een extra signaal naar eigenaars om te zeggen: hé, verhuur uw pand tegen een deftige prijs.”

“We hebben de voorbije jaren inderdaad vooral geïnvesteerd in stenen, nu is het zaak om dat in concrete projecten om te zetten. Dat vraagt zijn tijd”

Tom Dewandelaere (Samen 2850), Schepen van Lokale Economie

“Vorig jaar is daar met BooMst, een initiatief van een aantal enthousiaste ondernemers, ook al een mooie aanzet toe gegeven”, pikt Karo Janssens weer in. “We bekijken met geïnteresseerde ondernemers of ze een goed businessplan hebben, of het product dat ze verkopen matcht met Boom, of ze al een begeleidingstraject hebben gevolgd… Allemaal elementen die van belang zijn om hun verhaal kans op slagen te geven. Het is nog te vroeg om er meer over te zeggen, maar ook dat heeft al zijn vruchten afgeworpen. Er zijn al ondernemers gekomen met een goed plan.”

Beleving en passage

Neemt niet weg dat de beleving en passage, die voor ondernemers een belangrijke factor vormen, een injectie kunnen gebruiken. “Daar zijn we ons van bewust, maar ook hier: dat vraagt zijn tijd. Plannen voor vergroening en het aangenamer maken van onder meer de Antwerpsestraat en Grote Markt bijvoorbeeld, staan op de verlanglijst.”

Lees ook: Opnieuw meer winkelpanden leeg

“Het is nog te vroeg om er meer over te zeggen, maar BooMst heeft al zijn vruchten afgeworpen. Er zijn al ondernemers gekomen met een goed plan”

Karo Janssens, Centrummanager

“De toeristische troeven die Boom heeft, moeten we meer uitspelen. En niet alleen om mensen naar De Schorre te lokken”, meent de centrummanager. “Dat kan alleen maar met goede communicatie. Ook daar gaan we nog meer op inzetten. Want dat zorgt dan automatisch voor meer passage en beleving. Ten slotte geeft het ene het andere de hand.”

“Want laat het duidelijk zijn: we hebben in Boom nog altijd mooie, florerende zaken”, zegt schepen Tom Dewandelaere. “Ondernemers – en dat zeg ik met mijn hand op het hart – die al decennia bezig zijn en mij toevertrouwen dat ze nog altijd goede zaken doen in Boom, maar ook verhalen van jonge, startende ondernemers bijvoorbeeld. We zijn nog altijd een centrumgemeente en hebben in vergelijking met omliggende gemeenten nog altijd de troeven van een écht centrum. Je mag ook niet vergeten dat het een algemene trend is in heel Vlaanderen. Dat het wordt zoals vroeger is een utopie, maar toch blijf ik er nog altijd in geloven.”