Nieuws Mechelen “Op talent staat geen leeftijd”

“Op talent staat geen leeftijd”

“Op talent staat geen leeftijd”

Eén vierde van de Vlaamse werkzoekenden is vandaag ouder dan 50 jaar. Om dit opmerkelijke resultaat in een positievere richting te duwen, is de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding, kortweg VDAB, het project Op talent staat geen leeftijd gestart.

“Ik schreef honderden sollicitatiebrieven naar werkgevers, maar kreeg steeds hetzelfde te horen. Ze vinden mijn profiel interessant, maar hebben iemand gevonden die nog beter in hun plaatje past”, luidt de getuigenis van een werkzoekende 55-plusser die zich inzet voor de organisatie van verschillende netwerkevents.

Die netwerkevents strijken in elke Vlaamse provincie neer en worden georganiseerd voor en door 55-plussers. Ze bieden de werkzoekenden uit deze leeftijdscategorie de mogelijkheid om ter plaatse werkgevers te overtuigen van hun talenten en competenties.

 

Noodzakelijke activatie

De Vlaamse werkloosheid daalt al twee jaar op rij en het aantal vacatures bereiken een absoluut record. Bovendien stijgt de werkzaamheidsgraad van de groep tussen 50- tot 54-jarigen gestaag, maar bij de 55- tot 59-jarigen is die stijging minder sterk. Daarom is activering en validering van de talenten en competenties van deze meer ervaren groep mensen noodzakelijk.

“Dit netwerkevent vormt een brug tussen werkgever en werkzoekende. We willen werkgevers duidelijk maken dat de meer ervaren generatie meer dan gemotiveerd is en dat bewijst ook dat ze in nieuwe werkomstandigheden heel flexibel is”, zegt Vlaams minister van Werk Philippe Muyters, die eveneens zijn steun voor het project heeft geuit.

Belang van een netwerk

De werkzoekende 55-plussers nemen zelf de praktische organisatie van het netwerkevent in handen, onder begeleiding van ervaren VDAB-bemiddelaars. Op die manier kan elke werkzoekende zijn eigen kwaliteiten uitspelen, gaande van de uitwerking van het concept en de planning tot de promotie en het maken van de uitnodigingen. De 55-plussers kunnen zo meteen uitpakken bij potentiële werkgevers.

“Netwerken is ook voor 55-plussers een goede manier om aan een job te geraken”, meent Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder van VDAB. “Daar willen we op inspelen door werkzoekende 55-plussers zelf een netwerkevent te laten organiseren in hun provincie voor andere werkzoekende 55-plussers en werkgevers. Op deze manier geven we hen de mogelijkheid om van elkaar te leren en het heft in eigen handen te nemen.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.