Autotechnologie

Opleiding autotechnologie Thomas More levert praktijkboxen aan huis

SINT-KATELIJNE-WAVER - Hoewel praktijklessen in beperkte mate mogelijk zijn vanaf december, hebben de studenten van de bachelor Autotechnologie op Campus De Nayer achterstand opgelopen in het oefenen van bepaalde vaardigheden. Daar heeft de opleiding nu iets op gevonden: de praktijkbox. Om de studenten toch te kunnen laten werken aan voertuigcomponenten, brengt de opleiding Autotechnologie ze gewoon tot bij de student.

Voorlopig gaat het om een proefproject waarbij tien boxen werden samengesteld met de componenten die nodig zijn om de praktijk in het kader van oldtimertechnieken binnen het vak autolab thuis te kunnen uitvoeren. In de box zit onder meer een carburator, een stroomverdeler en zelfs een cilinderkop ...

“De box is een vervanging voor de proef oldtimer die we normaal op de Nissan Micra zouden doen deze periode”, zegt Joey Luyten, docent autolab. “Nu komen alle onderdelen op de keukentafel thuis bij de studenten en zullen ze snel weten hoe vroeger een oldtimer werd afgesteld! Uiteraard ondersteund door zelf gemaakte filmpjes en documentatie die we digitaal ter beschikking stellen.”

“We starten met dit project in het eerste jaar van de bacheloropleiding en dan gaan we zien of  we dit verder kunnen uitrollen over de andere jaren, of ook binnen onze graduaatsopleiding Voertuigtechnieken. We hebben gekozen voor  een laagdrempelige proef om de haalbaarheid van deze werkwijze te bepalen”, aldus nog Joey Luyten.

De student maakt een verslag van het uitgevoerde werk gecombineerd met beeldmateriaal van de uitvoering van de proef zoals in een effectief praktijklabo. “Onze autotechnische bachelor- en graduaatsopleiding zijn zeer praktijkgericht”, zegt opleidingsmanager Wouter Lutin. “De theorie wordt in de praktijklabo's toegepast of zelfs volledig aangeleerd in praktijkopdrachten. Dit project wil een alternatief bieden tijdens een volledige of gedeeltelijke lockdown, zodat studenten ook praktisch aan de gang blijven.”