Nieuws Mechelen Opnieuw goud voor Bonheiden

Opnieuw goud voor Bonheiden

Opnieuw goud voor Bonheiden

De gemeente Bonheiden heeft tijdens de Publica Awards de hoofdprijs binnengehaald voor meest ICT-verbonden overheidsopdracht. Die prijzen werden voor de tweede maal uitgereikt en bekronen publieke actoren, hun partners en hun samenwerking. Na de Agoria Smart City Award sleept het inventieve fietsregistratiesysteem van de gemeente Bonheiden een nieuwe award in de wacht. “Klein duimpje kon grote stappen voorwaarts zetten met de juiste laarzen aan. Slimme ICT-toepassingen zijn de 7 mijlslaarzen voor een klein bestuur”, reageert burgemeester Guido Vaganée.

Via een draadloos systeem worden alle fietsen en fietsers in de gemeente Bonheiden geregistreerd. Zo worden de fietskilometers van thuis naar het werk nauwkeurig vastgelegd. Het systeem moet de aankoop en het gebruik van dienstfietsen stimuleren. Ook voor het gemeentepersoneel zal de registratie van de wettelijke fietsvergoeding voortaan digitaal verlopen. “En de aanpak werkt want onze inwoners nemen effectief meer en meer de fiets”, legt burgemeester Guido Vaganée uit. “We creëren zo meer capaciteit voor ons doorgaand verkeer, een gezondere gemeente met minder CO2 en gezondere inwoners.”

Voor fietsende scholieren krijgt het concept dan weer een extra aanvulling in de vorm van een beloningssysteem. Alle scholen beschikken over een speciale fietsscanner en de kinderen over een gepersonaliseerde chip in het voorwiel van hun fiets. Fietsende scholieren ontvangen dukaten voor hun ritten. Die kunnen ze op één van de vijf plaatselijke kermissen gebruiken. “In plaats van 12 procent fietsgebruik bij onze schoolgaande jeugd, hebben we met ons fietsregistratiesysteem een potentieel van 62 procent fietsgebruik opgebouwd”, aldus Guido Vaganée.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.