Nieuws Mechelen Stories Out of office: Eneco-baas Jean-Jacques Delmée wil deze zomer een paar dagen helemaal afschakelen
Mechelen

Out of office: Eneco-baas Jean-Jacques Delmée wil deze zomer een paar dagen helemaal afschakelen

MECHELEN – Tijdens de vakantieperiode zijn ook ondernemers ‘Out of Office’. Tijd dan om het eens niet over ondernemerschap te hebben maar over andere zaken die een mens bezighoudt. Vandaag: Jean-Jacques Delmée, CEO van Eneco België.

Waar wil je deze zomer meer tijd voor vrijmaken?

Ik ben verhuisd en wil daar fietsend en hardlopend de omgeving in me gaan opnemen. En ik zou graag een paar dagen echt willen afschakelen, alleen met mijn gezin, plezier maken en genieten. In augustus ga ik samen met mijn vrouw met de fiets enkele cols beklimmen in de Franse Alpen.

Welk boek moet elke ondernemer volgens jou gelezen hebben?

“De meeste mensen deugen” van Rutger Bregman. In zijn boek uit 2019 schrijft hij dat we van nature niet slecht zijn. We denken alleen dat we dat zijn, en daarom gedragen we ons zo. Maar we kunnen dus echt wel de wereld verbeteren door uit te gaan van het goede. Ik zou trouwens graag wat meer tijd hebben om boeken te lezen, zoals de meeste ondernemers, denk ik.

Welke dag in je leven zou je nog eens opnieuw willen beleven?

Onze trouwdag, de geboorte van mijn kinderen en die prachtige dag in de toekomst met mooi weer, lieve vrienden, een goed glas en veel lachen. Dagen met veel intensiteit met de mensen die je lief hebt, zijn de beste en de mooiste.

Wie of wat kan jou doen schaterlachen?

Onlangs zat mijn dochtertje op de achterbank in de auto. Ze wilde luidkeels een liedje meezingen uit de film Frozen. Op dat moment heb ik heel hard moeten lachen. Als ze dan zelf ook nog eens de slappe lach krijgt, ben ik helemaal verkocht.

Welke goede eigenschap heb je meegekregen van je ouders?

“Voor alle vogeltjes is er voer, ze moeten er wel voor vliegen” Dit is een uitspraak die letterlijk van mijn vader komt. Hij was ook ondernemer. Hard werken en nooit opgeven, was zijn devies. Van mijn ouders heb ik geleerd om zelfredzaam te zijn. Ze vertelden me dat je lot in je eigen handen ligt. Via empowerment kan je als mens veel bereiken. Een goede raad die ik tot de dag van vandaag zoveel mogelijk tracht toe te passen.

Wat is het beste ondernemersadvies dat je ooit hebt gekregen?

The right to fail. Alleen als je de kans krijgt om een fout te maken en ervan te leren, dan ga je vooruit. Je moet fouten mogen maken. Dan neem je meer risico’s en dan slaag je als ondernemer op de langere termijn. In een omgeving waar je gefnuikt wordt om kansen te grijpen of waar je bang bent om afgestraft te worden na een fout, ga je niet vooruit.

Wat is in het laatste jaar je beste aankoop geweest?

Mijn warmtepomp waardoor ik op een energiezuinige manier warmte kan produceren. Het voelt aan alsof ik een stukje toekomst heb gekocht.

Wat was je ergste job ooit?

Die ene job met die slechte baas die van micro-managen een kunstvorm had gemaakt. Als leidinggevende moet je de mensen een bepaalde vrijheid kunnen geven.

Wat is jouw meest nutteloze talent?

Ik ben een goede catcher in honkbal. Nul schrik. Maar al 25 jaar niet meer gespeeld. Trouwens, wie blijft er nu zitten terwijl er een harde bal heel hard op je afkomt…

Wie of wat wordt volgens jou gruwelijk ondergewaardeerd?

Het juiste evenwicht tussen man en vrouw in het management van bedrijven wordt echt onderschat. Die balans moet juist zitten. De rol van vrouwen in het management is van groot belang. Ze denken anders dan mannen, zijn empathischer en voelen de dingen op een andere manier aan. Ze luisteren beter en hebben minder nood aan profileringsdrang dan sommige mannen.

Waar mogen we je tegen volgende zomer mee feliciteren?

Volgende zomer wil ik samen met mijn vrouw de halve marathon van Eindhoven lopen. We zullen nog wat moeten trainen, maar dat gaat zeker lukken, zoals 4 jaar geleden in Stockholm. Samen de eindstreep halen, is een mooi moment dat je als koppel kan beleven.