Nieuws Mechelen PBM’s kunnen ook comfortabel en sexy zijn

PBM’s kunnen ook comfortabel en sexy zijn

PBM’s kunnen ook comfortabel en sexy zijn

MECHELEN – Geen enkele ijshockeyspeler zou vrijwillig zonder hoofd- en lichaamsbescherming het speelveld betreden. Op de werkvloer is het een ander verhaal. Daar dragen werknemers hun persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) vaak niet consequent. Werkgevers en leidinggevenden kunnen actief inzetten op een breder draagvlak voor beschermende kleding binnen het bedrijf. Het Mechelse textielmanagementbedrijf MEWA helpt hen daar bij.

Werknemers die hun PBM achterwege laten? Vaak is de tijdsdruk, een te laag risicobewustzijn of slecht draagcomfort de schuldige. Ook psychologie speelt een rol. Als teamcollega’s de PBM’s niet mooi of stijlvol vinden, haalt de anders zo plichtbewuste medewerker er allicht ook zijn neus voor op.

Beschermende kleding moet steeds conform de geldende normen gecertificeerd zijn. Maar qua draagcomfort en design zijn er wel vaak grote verschillen. Michael Ballermann, hoofd Veiligheid op het Werk bij MEWA weet, dat door moderne hightechstoffen te combineren met een ergonomische pasvorm en de kledingstructuur te veranderen,  beschermende kleding tegenwoordig een stuk comfortabeler zit. “Bovendien kan de beschermende uitrusting worden afgestemd op de uitstraling van het bedrijf. De nieuwe generatie PBM’s valt beduidend beter in de smaak bij de werknemers. Voorts is gebleken dat medewerkers beschermende kleding sneller aanvaarden als ze inspraak krijgen in het keuzeproces. Dan beseffen ze: Het gaat hier om mij!”

Beschermende kleding dragen is verplicht als de risicobeoordeling dat voorschrijft. Maar in de dagelijkse bedrijfsrealiteit is het zo goed als onmogelijk om te na te gaan of iedereen zich aan de voorschriften houdt. Daarom richt gedragsgeoriënteerde veiligheid op het werk zich op motivatie. Ballermann vindt dat je elke werknemer helder moet uitleggen wat het nut is van PBM’s. “Beschermende kleding dragen zou integraal deel moeten uitmaken van de bedrijfsveiligheidscultuur. Leidinggevenden en directieleden kunnen daarbij een geloofwaardige voorbeeldrol spelen.”

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Sint-Katelijne-Waver
Sint-Katelijne-Waver

500 ge-3D-printe spiegelclips

SINT-KATELIJNE-WAVER - Op Campus De Nayer in Sint-Katelijne-Waver mochten de studenten de afgelopen maanden al regelmatig aanwezig zijn voor praktijklessen.… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.