google eart

PFOS aangetroffen op site Brabantchrom in Mechelen

MECHELEN - Naar aanleiding van de PFAS-problematiek, startte de stad Mechelen met het in kaart brengen van mogelijke risico’s op het grondgebied. Naast de site van de brandweer en de omgeving van de bedrijventerreinen van Chemours en DuPont de Nemours, werd nu ook op een derde site PFOS aangetroffen.

Bij de inventarisatie van de risicolocaties, kwam ook de site van Brabantchrom in de Lakenmakersstraat in beeld. Dit kleine metaalbewerkingsbedrijf gebruikte voorheen PFOS, vooral bij het chromeren. Daarom gaf OVAM in samenspraak met stad Mechelen opdracht voor een verkennend bodemonderzoek. Daarvan zijn de resultaten nu bekend.

Volgens burgemeester Alexander Vandersmissen bleven de gemeten waarden in de bodem op de site zelf onder de toetsingswaarden van de bodemsaneringsnorm. “In het grondwater onder de locatie waar voorheen de dompelbaden stonden voor het chromeren is er wel een overschrijding gemeten. Daarom gaven OVAM en het Agentschap Zorg & Gezondheid het advies om voorzorgsmaatregelen af te kondigen in een straal van 100 m rond de site met betrekking tot de bodem en 500 m met betrekking tot het grondwater. We willen uiteraard geen risico’s nemen volgen dit advies nauwgezet op.”

Het bedrijf zelf is nog steeds actief op de site, maar de dompelbaden in kwestie werden in 2006 reeds verwijderd. De gemeten waarde in het grondwater onder de locatie waar PFOS gebruikt werd, bedraagt 5 µg/l, een duidelijke overschrijding van de toetsingswaarden van de bodemsaneringsnorm die 0,12 µg/l bedraagt.
Verder onderzoek moet uitwijzen in welke mate PFOS in het grondwater is verspreid, zegt schepen van leefmilieu Patrick Princen. “De lage bodemwaarden zijn op zich een goed teken, maar om alle risico’s uit te sluiten is uitgebreider onderzoek nodig. In tussentijd wordt geadviseerd om zo weinig mogelijk eigen geteeld voedsel te nuttigen binnen 100 m rond de site. Kwetsbare groepen doen dit best helemaal niet. Wat het grondwater betreft, moet in kaart gebracht worden in welke richting en hoe ver de PFOS zich verspreid heeft. Om die reden vragen we om momenteel in een ruimere zone van 500 m rond het bedrijf geen grondwater te gebruiken voor consumptie of voor de moestuin. Wat de definitieve impact zal zijn en welke maatregelen op langere termijn genomen moeten worden, zal blijken uit verder onderzoek dat het bedrijf op vraag van OVAM dient uit te voeren.”

www.mechelen.be/brabantchrom-pfas