Foto: Plopsa

Plopsaqua dient nieuwe vergunningsaanvraag in: “We kijken de procedure met vertrouwen tegemoet”

De Plopsa Group heeft een nieuwe vergunningsaanvraag ingediend voor een waterpretpark van Plopsaqua in Mechelen. Het moet het derde waterpretpark van de groep in België worden, maar er is veel protest tegen de plannen. Plopsa hoopt nu alsnog een omgevingsvergunning te krijgen.

Over de komst van Plopsaqua naar Mechelen is al veel gezegd en geschreven. De Plopsa Group wil een waterpretpark bouwen vlak naast Technopolis in Mechelen-Zuid. Een deel van het Zennebeemdenbos moet daarvoor verdwijnen, tot groot ongenoegen van een aantal buurtbewoners. Zij startten een actiegroep en verzamelden al heel wat handtekeningen en bezwaren om Plopsaqua tegen te houden.

In september vorig jaar besliste Plopsa nog om een lopende vergunningsaanvraag in te trekken. “Nadien zijn we aan de slag gegaan om ons dossier te herwerken”, zegt interim-CEO Koen Clement. “We gingen, samen met interne en externe experten en onze architect, aan de slag met de opmerkingen van de adviesinstanties en de Provinciale Omgevingsvergunningscommissie. Zij hadden vooral vragen over de milieunormen en de toegankelijkheid. Op basis daarvan hebben we ons dossier verder op punt gezet.”

Gewijzigde aanvraag

Intussen diende Plopsa een nieuwe aanvraag in voor een omgevingsvergunning. Het maakt zich sterk dat die nieuwe aanvraag wel overeenstemt met alle wetgevingen. “Zo werd de toegankelijkheid van het zwembad aangepast en zijn er ook wijzingen doorgevoerd in de stockage van chemicaliën in de kelder en de locatie van het EHBO-lokaal”, klinkt het. “Ook de evacuatieroutes werden opnieuw getoetst aan de gewijzigde wetgeving en besproken met de brandweer. Plopsaqua wordt bovendien geïntegreerd in de omgeving.”

Het nieuwe zwemcomplex brengt een investering van maar liefst vijftig miljoen euro met zich mee en moet een antwoord bieden op de sluiting van het zwembad Geerdegemvaart. Naast een recreatief gedeelte waar de figuren van Studio 100 de hoofdrol spelen, komt er namelijk ook een stedelijk zwembad. Daar moeten heel wat sport- en zwemclubs een nieuwe thuis vinden. “Nu de nieuwe vergunningsaanvraag is ingediend, kijken we de procedure met vertrouwen tegemoet”, zegt Clement.