De Planeet De Planeet. Foto: Ward Bosmans

Populair studentencafé ‘De Planeet’ sluit de deuren

Met ‘De Planeet’ in de Zandpoortvest sluit een zoveelste populair Mechels studentencafé de deuren. Eerder dit jaar was dat ook al het geval met Den Boesjkameree op het Koning Albertplein. De vijf studentenclubs die er hun lokaal hebben, staan plots op straat. Geen leuk vooruitzicht met de geplande TD’s voor het einde van het academiejaar.

Op 7 juni sprak de ondernemingsrechtbank van Antwerpen het faillissement uit van de VOF Bonkat uit Rumst, de vennootschap achter De Planeet. Het café dat zich recht tegenover de campus De Vest van Thomas More bevindt, werd in oktober 2021 overgenomen door Jorgo Kattenburg en zijn zakenpartner Dimitri De Bondt.

Samen namen ze enkele horecazaken over zoals Café café 2.0 in Aartselaar, café ’t Pleintje in Niel en pizzeria Den Houtoven in Kontich. De Planeet was de laatste in het rijtje. Jorgo kon terugkijken op een lange carrière in de horeca en kreeg tijdens de opstart nog de hulp van de vorige uitbaters Mieke Buelens en haar man Thanasis Kyriakopoulos. Zij hielden de zaak 25 jaar lang open.

De sluiting van De Planeet heeft ook zware gevolgen voor de vijf studentenclubs die er hun lokaal hebben: Intermedia, De Wesp, Retabo, Utopia en ESN. “Het is voor ons ook allemaal heel onduidelijk”, reageert Seppe Ceunen, aftredend praeses van studentenclub Intermedia.

“Een paar weken geleden kregen we van de uitbater de mededeling dat hij er persoonlijk mee ging stoppen. Hij vertelde ons wel dat hij de zaak nog zou openhouden tot er een overnemer gevonden was. Daarna zou de brouwerij het café beheren. Maar plots stonden wij voor gesloten deuren. Alle studentenclubs staan op straat. Dat is heel lastig omdat er natuurlijk al wat feestjes gepland zijn voor het einde van het academiejaar. We zullen moeten zien hoe we dat oplossen. Wat vooral jammer is, is dat het ene na het andere studentencafé in Mechelen verdwijnt. In enkele maanden tijd gaan we van drie cafés naar geen”, zegt Seppe.