Ragheno presentatie

Ragheno moet wonen, werken en samenleven combineren

MECHELEN - Het Mechels stadsbestuur wil de volgende decennia het gebied Ragheno laten uitgroeien tot een stadswijk die als voorbeeld kan dienen voor wonen, werken en samenleven in de 21ste eeuw. De verwachtingen en doelstellingen werden samengevat in een ambitienota, die als basis moet dienen voor een masterplan en ruimtelijk uitvoeringsplan.

In het gebied tussen de Leuvensesteenweg en de Leuvense Vaart, begrensd door de stationsomgeving en Spreeuwenhoek, ligt de bijna 78 ha grote zone Ragheno. “Hier ligt een enorme uitdaging op ons te wachten”, benadrukt burgemeester Somers. “Het is voor het eerst dat we in Mechelen op zo’n grote schaal een mix van wonen, werken en samenleven moeten uittekenen.”

Ambitienota is basis voor masterplan

Naast enkele kleinere privé-eigenaars is het grootste deel van de gronden op Ragheno in handen van projectontwikkelaars. Die hebben al geruime tijd aangegeven dat ze in de startblokken staan. Er moet ook rekening gehouden worden met de ondernemingen die er nu al gevestigd zijn, zoals de centrale werkplaatsen van de NMBS, Kluwer, De Lijn en het Rode Kruis.

“We zijn realistisch genoeg om te beseffen dat de projectontwikkelaars vanuit een commercieel oogpunt redeneren”, zegt schepen voor stadsontwikkeling Greet Geypen. “Uit de gesprekken blijkt duidelijk dat ook zij kwaliteit nastreven. Toch zullen we niets aan het toeval overlaten. We hebben een zeer ambitieuze nota uitgewerkt waarin onze doelstellingen vervat zitten.”

Duurzaamheid is de rode draad in de ambitienota. Daarnaast worden de ontwikkelingsmogelijkheden van dit gebied voor een groot deel bepaald door de mobiliteitsvoorwaarden, waarbij het stadsbestuur de prioriteit geeft aan verplaatsingen te voet of met de fiets.

Gemengde wijk

Ragheno wordt een gemengde wijk met een combinatie van individuele en gemeenschappelijke woonvormen, kantoren en kleinschalige bedrijfjes. Schepen Greet Geypen: “We moeten daar ook enkele alledaagse voorzieningen mee in opnemen zoals buurtwinkels, horecazaken, kinderopvang, ontmoetingsruimtes, sportfaciliteiten en zeker ook een basisschool. Op termijn komen hier meer dan 6.000 mensen wonen en die mogen absoluut niet in een woestijn terechtkomen.”

De realisatie van Ragheno zal meerdere jaren in beslag nemen en verloopt in een aantal fases, namelijk ambities, masterplan, RUP (Ruimtelijk UitvoeringsPlan) met plan-MER (Milieu Effecten Rapport) en uitvoering.