Nieuws Mechelen Refaced geeft brillen een tweede leven

Refaced geeft brillen een tweede leven

Koen Van Pottelbergh

Refaced geeft brillen een tweede leven

MECHELEN – De Mechelse optometrist Koen Van Pottelbergh , alias den Brillenman, heeft met ‘Refaced’ een nieuw circulair concept opgestart om oude brillen een nieuw leven te geven. ‘Oude’ brillen worden volledig opgepoetst  en gebruikt om mensen die het financieel moeilijk hebben te helpen met een volwaardige bril.

Koen Van Pottelbergh, oprichter van Eyes For The World, heeft één grote uitdaging voor ogen en dat is mensen wereldwijd helpen om beter te zien want iedereen heeft het recht op een goed zicht. Ook in België zijn er heel wat mensen die geen bril kunnen aanschaffen omdat deze veel te duur zijn. België is trouwens één van de duurste landen om een bril met glazen aan te schaffen. Daarom werkt hij samen met verschillende sociale huizen in Vlaanderen, het Rode Kruis en Fedasil om mensen te helpen die het financieel moeilijk hebben met een bril.

Daarom lanceert Koen een oproep. Wie nog oude brillen heeft die niet meer gedragen worden of in de kast onder het stof liggen, mag deze altijd komen deponeren bij Den Brillenman in de Befferstraat in Mechelen.

Aan dit project is ook een sociale werkervaring gekoppeld. Door de samenwerking met Fedasil en het Rode Kruis helpen we heel wat vluchtelingen en mensen zonder papieren met een bril. “Deze mensen wil ik aan een volwaardige job helpen en bied ik hen op deze manier een stageplaats aan om zo de wereld van de optiek te ontdekken. De mensen krijgen een atelier- en verkoopsopleiding”, legt Koen uit.

Het project wordt volledig ondersteund door de stad Mechelen. Het is dan ook een win-win situatie voor de sector omdat optiek vandaag een knelpuntberoep is. Aan het Refaced verhaal is tevens een commercieel abonnementsformule gekoppeld. Door 33 cent per dag of 10€ per maand te betalen heb je gedurende 3 jaar recht op ieder jaar een nieuwe bril met aangepaste glazen. Daarbij help je 3 mensen wereldwijd en ook nog 3 mensen in België met een bril. Een mooi circulair sociaal economisch ondernemingsverhaal.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.