Precies 25 jaar geleden openden Richy Utoro en Christine Verstraeten samen restaurant Passade op de Brusselsesteenweg in Mechelen. Nadat het gebouw eerst een toonzaal was voor de meubelfabriek van Christine haar familie, nam Raymond Ceulemans het over om er Mister 100 te vestigen. In 2000 werd de zaak vernieuwd en omgevormd tot Passade. In een kwarteeuw groeide het restaurant uit tot een plek waar heel wat mensen graag iets gingen eten of een feest organiseerden.
Maar daar komt nu verandering in, want donderdagavond maakten de zaakvoerders via Facebook bekend dat het restaurant op zaterdag 30 augustus definitief sluit. “Het is het gevolg van een dreigende onteigeningsprocedure”, vertelt Richy. “De provincie heeft al lang plannen om de fietsostrade F1 Antwerpen – Brussel door te trekken achter ons gebouw. Er is echter niet voldoende plaats. We hebben lang naar oplossingen gezocht, maar niet gevonden.”

Om te vermijden dat de site onteigend zou worden, beslisten Richy en Christine om in te gaan op een laatste bod van de provincie. “Ze stelden voor om het gebouw, samen met het terras en de parking, over te kopen”, klinkt het. “Het bod is lager dan bij een normale verkoop het geval zou zijn, maar we hebben niet de energie om te blijven procederen tegen een onteigening. Het dossier sleept ook al zeven jaar aan. Daarom zijn we toch akkoord gegaan.”
Dankbaar
Hoewel hun periode als zaakvoerders van Passade met ups en downs verliep, kijken Richy en Christine met veel plezier terug op de afgelopen 25 jaar. “We hebben corona gehad en door de werken aan de tangent leek het soms alsof we onbereikbaar waren. Dat was niet altijd makkelijk”, zeggen ze. “Maar daartegenover staan talloze mooie momenten. Het personeel is als familie geworden en we hebben veel vaste klanten. We zijn hen enorm dankbaar.”

De komende twee maanden willen de uitbaters een mooi einde breien aan het verhaal van Passade. “Het restaurant is als een kindje”, zeggen ze. “We hebben het zien evolueren. Net als de stad trouwens, die er op culinair vlak fors op vooruit ging. Natuurlijk doet het pijn om afscheid te nemen. De vele reacties op sociale media doen dan ook deugd. We hopen dat we deze zomer nog heel wat klanten een laatste keer kunnen terugzien.”
Niet stilzitten
Wat Christine en Richy na de zomer gaan doen, is nog niet duidelijk. “We kunnen jammer genoeg niet gaan rentenieren. Daarvoor was het bod niet hoog genoeg”, zeggen ze met een lach. “En het ondernemen zit ons in het bloed. Concrete plannen zijn er voorlopig nog niet, maar ik denk dat we zeker iets nieuws zullen beginnen. De eerste maanden gaan we even afwachten, maar we gaan zeker niet de rest van ons leven blijven stilzitten.”