Foto: Leen Van de Sande

Schaatsbaan wordt voor enkele weken rolschaatspiste: “We zochten een leuk alternatief nu het ijs gesmolten is”

Mechelen moet het de komende weken even zonder schaatsbaan stellen. De ijspiste in het Ice Skating Center Mechelen (ISCM) is namelijk gesmolten voor de zomerpauze. Maar dat wil niet zeggen dat de hal leegstaat. Nog tot en met 21 juli kan je er je rolschaatsen aanbinden.

Tot vorig jaar was de schaatsbaan van ISCM zowat het hele jaar door geopend. Doorgaans werd er alleen kort voor de zomer een pauze van enkele weken ingelast om een nieuwe ijslaag aan te leggen, maar voorts kon er altijd geschaatst worden. “Maar de energieprijzen zijn te hoog om het ijs goed te houden bij warm weer”, zegt Kathleen Geerts. “Vorig jaar betaalden we tot vijf keer meer dan normaal en nu liggen de prijzen nog steeds fors hoger. Een hele zomer openen was financieel dan ook niet meer mogelijk.”

En dus werd er beslist om het ijs te laten smelten, en dat voor een langere periode dan gewoonlijk. “Maar helemaal niets doen en zitten wachten tot het schaatsseizoen weer begint, dat kunnen we niet”, zegt Geerts. “Daarom gingen we op zoek naar een leuk alternatief. Al snel bleek dat de gepolijste betonvloer onder het ijs perfect is om op te rolschaatsen. Daarom zijn we nu tijdelijk een rolschaatsbaan, in plaats van een ijsschaatsbaan. Wie de baan wil uittesten, kan zijn eigen rolschaatsen of inlineskates meebrengen, maar je kan ze ook huren.”

Thema-avonden

Met de rolschaatspiste wil ISCM niet alleen kinderen, maar ook volwassenen aantrekken. “Ook als je al wat ouder bent, blijft rolschaatsen leuk”, klinkt het. “Daarom organiseren we iedere vrijdag tussen 20u en middernacht een thema-avond. We starten met een disco-avond en op onze allerlaatste avond, op 21 juli, staat alles in het teken van België en de Nationale Feestdag. Tussendoor pakken we uit met onder andere techno- en Moose Bar-vibes. Wie wil weten welke thema-avonden er precies plaatsvinden, houdt beste onze sociale media in het oog.”

De rolschaatsbaan werd vrijdag uitgetest door een veertigtal scholieren uit de lagere school. “Ik rolschaats heel graag. Vroeger deed ik het bij ons thuis in de keuken. Maar nu we verhuisd zijn, kan dat niet meer. Ik ga mijn ouders dan ook zeker vragen of we nog eens terugkomen en ik wil ook zo veel mogelijk klasgenootjes warm maken voor het rolschaatsen”, zegt Lou (11). Ferre (10) pikt in. “Het is de allereerste keer dat ik op rolschaatsen sta, maar ik word goed geholpen. Ik wil ook zeker nog eens terugkomen om meer te oefenen, want het is een goede baan.”

Ook burgemeester Alexander Vandersmissen en Sportschepen Abdrahman Labsir (beide Vld-Groen-m+) bonden de rolschaatsen aan, al stonden ze niet altijd even stabiel op hun benen. “Toch kunnen we een initiatief als dit alleen maar toejuichen”, zeggen ze. “Enerzijds zorgen ze voor een creatieve invulling van de hal, anderzijds bieden ze een laagdrempelig en nostalgisch alternatief voor het schaatsen. Het aanbod in Vlaanderen is niet erg groot, dus Mechelen wordt de komende weken zeker een hotspot voor inlineskating.”

De rolschaatsbaan is open op woensdag en van vrijdag tot en met zondag. Tijdens de overige dagen is de piste beschikbaar voor evenementen. Vanaf augustus kan er opnieuw geschaatst worden op ijs. Alle info kan je vinden op de website.