Nieuws Mechelen Stories Schriekenaar Jimmy Truyts (26) strijdt tegen kinderarmoede met online speelgoedwinkel
Mechelen

Schriekenaar Jimmy Truyts (26) strijdt tegen kinderarmoede met online speelgoedwinkel

SCHRIEK – Een positieve impact hebben op mensenlevens. Dat beoogt Jimmy Truyts (26) uit Schriek (Heist-op-den-Berg) met zijn nieuwe online speelgoedwinkel Smiley Toys. Met een deel van de winst wil hij de strijd tegen kinderarmoede aangaan. Klanten kunnen ook een donatie doen in ruil voor korting. “Ik weet hoe het is om in armoede op te groeien”, zegt hij. “Dit thema ligt me dus erg na aan het hart.”

Schriekenaar Jimmy Truyts weet waarover hij spreekt als hij het begrip kinderarmoede in de mond neemt. “Mijn mama heeft veel zwarte sneeuw gezien tijdens onze kinderjaren”, zegt hij. “Als je gezin moeilijk of niet rondkomt, dan ga je natuurlijk besparen op zaken als speelgoed, reizen of uitstapjes. Op feestdagen kregen we soms iets van de kringwinkel of soms helemaal niets, als het niet lukte. Dat wil ik met Smiley Toys veranderen. Ik vind dat elk kind recht heeft op speelgoed tijdens verjaardagen, kerst of zelfs gewoon zomaar.”

Momenteel werkt Jimmy met de nacht en runt hij Smiley Toys in bijberoep. In 2014 deed hij een verkoopstage in een speelgoedwinkel. Tot dit jaar was hij er aan de slag als student. Hij is dus geen complete nieuwkomer in de speelgoedsector.

Passieproject

“Ik speelde al langer met het idee voor Smiley Toys. Nu ik gestopt ben met studeren en niet meer in de speelgoedzaak werk, was de tijd rijp om er iets mee te doen”, vertelt Jimmy. “In het hoger onderwijs legde ik een hobbelig parcours af. Ik studeerde webdesign, maar na het plotse overlijden van mijn broer waren mijn punten te slecht om door te gaan. Nadien studeerde ik maatschappelijk werk, maar ook daar ben ik mee gestopt. Ik had het mentaal nog te moeilijk met de gebeurtenissen uit mijn verleden.”

Desondanks vond Jimmy toch hernieuwde moed om de schouders onder Smiley Toys te zetten, een echt passieproject. Een deel van de winst gaat hij wegschenken aan de stichting Pelicano, die zich inzet voor kinderen in armoede. “Samen gaan we bekijken welke noden er zijn”, zegt hij. “In augustus zou ik bijvoorbeeld cadeaubons voor schoolspullen kunnen schenken. In een volgende fase kunnen we bekijken of we gezinnen aan tickets voor een pretpark of een dierentuin kunnen helpen. Als het echt goed gaat, kunnen we later misschien zelfs reischeques cadeau doen, zodat mensen zelf een bestemming kunnen uitkiezen.”

Langetermijnvisie

Sympathisanten van Smiley Toys kunnen ook donaties doen. In ruil daarvoor krijgen ze een korting op speelgoed. Des te groter de donatie, des te hoger het kortingsbedrag. “Dat ik aan bepaalde items misschien verlies zou maken, is voor mij eigenlijk bijzaak”, zegt Jimmy. “Ik wil gewoon heel graag zien welke impact ik met speelgoed kan maken op kinderarmoede.”

Intussen heeft Jimmy de handen vol met zijn werk en zijn webshop. Aan een langetermijnvisie ontbreekt het hem niet. “Ik steek hier mijn hart en ziel in en hoop natuurlijk dat het een succes wordt”, zegt hij. “Ik wil onder andere nog bekijken hoe ik tweedehands speelgoed kan inzamelen en gratis kan weggeven. Van de giraf in het logo van Smiley Toys wil ik een echte mascotte maken. Rond Kerstmis zouden we een soort van campagnefilm en een oproep kunnen lanceren, zodat elk kind een cadeautje heeft met kerst. Misschien kunnen we op termijn samen met Pelicano ook wel live events organiseren.”

www.smileytoys.be