Seppe Nobels – Groene Michelinster Bezieler Seppe Nobels met zijn chef Faeiq Al Mamoori, die de keuken leidt in Mechelen. Foto: Jan Van der Perre

Seppe Nobels ziet project met vluchtelingen bekroond met groene Michelinster: “Als mens raakt me dat diep”

De Mechelse chef Seppe Nobels (42) heeft een groene ster gehaald, een erkenning voor zijn duurzame concept in ’t Gasthuis in Mechelen waar hij met zijn team vluchtelingen opleidt.

“We zijn een opleidingscentrum en restaurant, dat mensen uit opvangcentra selecteert en opleidt om ze na een achttal maanden te laten doorstromen naar de arbeidsmarkt. Dat hebben we in Mechelen al met een 160-tal mensen gedaan. We bieden ook gratis maaltijden aan voor minderbedeelden”, legt hij uit.

“Ik ben een Belgische chef, maar ik vind asperges à la Aleppo bijna zo goed als asperges op z’n Vlaams. Het is top dat een toonaangevend instituut zich achter ons opleidingscentrum schaart. Het betekent dat de kracht van het licht sterker is dan de angst voor het donker. Als mens raakt me dat diep”, klinkt het filosofisch.

De chef had ook een oproep voor de vele topchefs in de zaal. “Ik hoop dat ze ook bij jullie terechtkomen en niet enkel bij beginnende zaken. Bij sterrenzaken kunnen ze heel veel leren. Daarom doe ik een warme oproep om jullie aan te melden als jullie personeel zoeken”, klonk het.

Een kwartiertje later was hij blijkbaar al door verschillende collega’s aangesproken. “Zelfs Viki Geunes had interesse”, zegt hij. “Stiekem droom ik ook van een ex-cursist van mij die hier op het podium een ster zou krijgen, bijvoorbeeld zo’n gezellige Afrikaanse mama, die ergens een familiezaakje runt dat uitmuntend is. Dat zit erin, dat weet ik zeker.”