Buurderij 3 Bieke Ghekiere is de nieuwe verantwoordelijke van Buurderij Hèst. Foto: Dirk Vertommen

Starter van de week: Buurderij Hèst maakt doorstart met nieuwe verantwoordelijke: “Sta volledig achter de filosofie”

HALLAAR - HEIST-OP-DEN-BERG - De buurderij van Heist-op-den-Berg maakt op dinsdag 5 juli voor de tweede keer een doorstart. Het korte keten initiatief dat producten en consumenten dichter bij elkaar brengt, streek in 2017 voor het eerst neer in deelgemeente Itegem. Nadat het daar stilviel, blies zangeres Aalex Vertommen Buurderij Hèst in volle coronacrisis zo’n anderhalf jaar lang weer nieuw leven in. Ditmaal neemt gewezen chef-kok Bieke Ghekiere de touwtjes in handen als verantwoordelijke.

Buurderijen bestaan er in het hele land. Klanten plaatsen hun bestelling online en halen hun boodschappen af op een afgesproken plaats en tijdstip, rechtstreeks van bij de boer en met een minimum aan vervuilende verpakkingen. De laatste editie onder de vorige verantwoordelijke vond plaats in augustus 2021 aan woonzorghuis Ten Kerselaere in Hallaar. Haar opvolgster Bieke Ghekiere zet de Buurderij vanaf 5 juli op diezelfde plek voort.

 

De nieuwe verantwoordelijke verhuisde drie jaar geleden van Antwerpen naar Heist. “Ik ben vijftien jaar chef-kok geweest, maar door medische reden gaat dat niet meer”, vertelt Bieke. “Ik zocht ander werk, maar daarin raakte ik mijn ei niet echt kwijt. Een Buurderij ligt wel in mijn straatje. Ik sta volledig achter de filosofie en wilde er eigenlijk in Antwerpen al mee beginnen, maar de concurrentie is daar heel groot. Hier leek het me wel een prima kans.”

Niet duurder

De functie van buurderijverantwoordelijke is geen zuiver vrijwilligerswerk. 80% van de totale omzet van een buurderij vloeit rechtstreeks terug naar de boeren. De verantwoordelijke krijgt 8,35%. De rest gaat naar het overkoepelend orgaan. “In de omgeving van Heist-op-den-Berg zijn er veel lokale producenten”, zegt Bieke. “Maar als je er altijd zelf naartoe moet rijden, ben je veel brandstof of energie kwijt. Hoevewinkels zijn ook niet altijd open, dus je moet al een goeie planning maken. Een buurderij biedt daar een oplossing voor.”

 

Tijdens de eerste editie op 5 juli verwacht Bieke vijftien tot twintig standhouders. “Tijdens de zomermaanden kan dat nog wat fluctueren”, stelt ze. “Een aantal producenten is dan op vakantie. Vanaf september verwachten we ons aan de ‘doorstart van de doorstart’. We gaan dan proberen om een grote markt te organiseren met zoveel mogelijk producenten. Als verantwoordelijke is het een deel van mijn taak om mensen ervan te overtuigen dat winkelen op een buurderij niet duurder is dan in de supermarkt. Het is wel veel eerlijker, lekkerder en transparanter. Je voeding is ook geen weken onderweg vooraleer het op je bord ligt.”

Zonder verplichtingen

De verantwoordelijke wil de bewoners van Ten Kerselaere en de service flats op de site nog extra betrekken. “Vanaf september ga ik hen ondersteuning bieden bij het plaatsen van bestellingen als ze daar moeilijkheden mee ondervinden. Boeren die willen deelnemen, maar misschien op moeilijkheden stuiten bij het aanmelden, mogen me ook zeker contacteren”, zegt Bieke. “Tot slot ben ik ook nog van plan om bij speciale gelegenheden het gerelateerde aanbod van onze boeren extra in de kijker te zetten, bijvoorbeeld rond kerst en nieuw.”

De feestelijke (her)opening van Buurderij Hèst vindt op 5 juli plaats van 16.30 tot 18.30u. Vanaf dan kan je er elke dinsdag je op voorhand bestelde groenten, fruit, brood, zuivel, vleeswaren, streekproducten en artisanale bereidingen afhalen. “Je plaatst en betaalt je bestelling online, ten laatste op zondag om middernacht”, meldt Bieke nog. “Je kunt bestellen wanneer en hoe vaak je wil, zonder verplichtingen.”

www.boerenenburen.be, biekebuurderij@gmail.com