Gospoda 52 Foto: Joren De Weerdt

Stoofvlees-friet op z’n Pools bij Gospoda 52: “We maken de kost die Polen missen uit hun thuisland”

LIER - Het centrum van Lier heeft de laatste jaren een Pools tintje gekregen. Er was al enkele jaren een Poolse kruidenierszaak in de Antwerpsestraat en sinds kort is de stad twee Poolse restaurants rijker: Red Spoon op de hoek van de Eikelstraat en de Lantaarnstraat en Gospoda 52 op de Grote Markt. Op dat laatste adresje maken zaakvoerster Edyta en chef-kok Karina onder andere aardappelpannenkoekjes met goulash. En je hebt echt niet veel verbeelding nodig om te beseffen dat je dan eigenlijk stoofvlees-friet op z’n Pools aan het eten bent.

Bij Gospoda 52 op de Grote Markt in Lier serveren ze sinds enkele maanden de traditionele Poolse keuken. Hun klanten zijn de duizenden Polen die in Lier en de wijde omgeving wonen, maar ook hun Belgische vrienden en al wie graag eens komt proeven. “Er wonen heel veel Polen in deze streek, maar er zijn maar weinig Poolse restaurants. Ik heb zelf in een restaurant in Polen gewerkt en wilde hier nu graag mijn eigen zaak starten”, zegt zaakvoerster Edyta Gruszka (31), die al vijf jaar in Lier woont.

Gospoda betekent blijkbaar taverne in het Pools. “We serveren hier traditionele gerechten, het eten dat de Polen aten bij hun mama, zeg maar de kost die ze missen uit hun thuisland. Let op: er zijn veel regio’s in Polen en elke streek heeft zijn eigen voorkeuren. Maar we merken dat we er toch in slagen om die typische Poolse smaken naar voren te laten komen.”

In het begin kwamen er bijna alleen maar Polen, zegt de zaakvoerster. “Maar de laatste weken is dat aan het veranderen. De Poolse mensen brachten hun vrienden mee en sinds een paar weken zien we hier al meer Belgen dan Polen. Wat ze moeten verwachten van onze keuken? We koken zowel met boter als olijfolie en we gebruiken veel varkensvlees, groenten en aardappelen. Het is een simpele thuiskeuken.”

Trots zijn

Edyta vertelt hoe de Polen in België graag uit eten gaan. “Met de Belgische lonen is op restaurant of café gaan toegankelijker dan in Polen”, legt ze uit. “In Polen moest ik een uur in een restaurant werken om één pintje te kunnen betalen. In België moet ik maar een kwartier werken om hier een biertje te kunnen bestellen. Dat is een groot verschil. Het is onze bedoeling om hier te laten zien dat onze keuken iets is om trots op te zijn, ook al weten maar weinig Belgen wat ze kunnen verwachten. Onze kaart staat trouwens eerst in het Pools, uit respect voor alle Poolse klanten, maar daarnaast staat telkens de Nederlandstalige omschrijving”, vertelt Edyta.

 

“Sommigen kennen de pierogi (10 euro), dat zijn dumplings die gevuld zijn met vlees, of aardappelen en kaas of zuurkool en paddenstoelen. Maar veel verder gaat de kennis meestal niet”, zegt Edyta. Nog andere bekende gerechten waar ze hier mee scoren zijn zurek staropolski (6 euro), een zure Poolse soep met onder andere wortel, ui en aardappelen. De krokiety (11 euro) zijn een soort Poolse vleeskroketten en de kotlet (8 euro) is een varkensschnitzel. Ook populair als lunch is hier de zapiekanka, een krokant afgebakken stokbrood belegd met groenten, kip, ham of salami. “Dat kost maar tussen de 4,5 en 6 euro, een heel budgetvriendelijk gerecht. Al onze prijzen liggen trouwens vrij laag. Al is het wel de bedoeling dat klanten er nog een aardappelbereiding of slaatje bij nemen, zoals bijvoorbeeld bietensalade (3,50 euro) of gebakken patatjes (4 euro).”

Krokante pannenkoeken

We kijken even mee hoe kokkin Karina een placki ziemniaczane (20 euro) klaar maakt. De basis bestaat uit enkele krokant gebakken aardappelpannenkoekjes, gemaakt van gemixte aardappelen, bloem en eieren.

 

Ze laat ze krokant bakken in olijfolie en legt ze onderaan het bord. Daarop komt een royale schep huisgemaakte goulash met rundsvlees, wortelen, paprika, ui en champignons.

 

Na één hapje is het duidelijk: we zijn hier eigenlijk een Poolse versie aan het eten van onze stoofvlees-friet. In plaats van frieten hebben we de krokante aardappelpannenkoek, in plaats van stoofvlees hebben we goulash, in plaats van mayonaise sprenkelt Karina wat lopende yoghurt over het geheel. En wie de parallel helemaal wil doortrekken kan in de plaats van een Jupiler of Stella een Zubr of Tyshie (4 euro voor een halve liter) bestellen.

 

En wie dan echt nog honger heeft, kan afsluiten met liato labedzi (3,5 euro), luchtige huisgemaakte Poolse taart.