Inge Nuyens poef rechthoek Inge Nuyens - CEO Dox Interieurconcepten

Straffe madammen: Inge Nuyens heeft zagemeel in haar ziel

LIER – ‘The right man for the job is a woman’. Het zou zomaar de ondertitel kunnen zijn van deze nieuwe rubriek. Dat het ondernemerslandschap in onze regio uit heel wat succesvolle vrouwelijke ondernemers bestaat is een feit. Jammer genoeg staan ze niet altijd evenveel in de kijker als hun mannelijke collega’s. Daar wil Made in Mechelen iets aan veranderen.
De eerste ‘straffe madam’ is Inge Nuyens, CEO van Dox Interieurconcepten uit Lier.

Dox is al meer dan 200 jaar een begrip in Lier. Inge Nuyens (55) is de vijfde generatie aan het hoofd van het bedrijf. Dox ontwikkelt interieurconcepten die passen bij het DNA van hun klanten. Die klanten dat zijn bedrijven maar vooral ook scholen. Al sinds 1839 brengt Dox vernieuwende eigen modellen op de markt die je overal ter wereld terugvindt in klaslokalen of burelen. Ook vandaag vormen de ‘Dox Originals’ de kern van het bedrijf.

Die interieurs met een hoek af zijn kenmerkend voor onze Dox-originals, maar de echte rode draad die al bijna 200 jaar doorheen Dox loopt is kwaliteit.

Inge Nuyens – CEO Dox

Dox-originals
Alle Dox-originals zijn van de hand van Inge Nuyens. Verrassend, zeker als je weet dat Inge geschiedenis studeerde en geen interieurvormgeving of iets dergelijks. Er is een ding gemeen aan alle ontwerpen. Het zijn allemaal interieurs met een hoek af. Letterlijk !
Zo is er bijvoorbeeld de ‘Moedertafel’ waaraan we dit interview doen. De tafel heeft geen enkele hoek en geeft je een gevoel alsof je ín de tafel zit.

“En toch vind ik die studies geschiedenis een meerwaarde. Het helpt mij om alles in perspectief te plaatsen. Zo ben ik ook beginnen nadenken over de omgeving waarin we onderwijs willen brengen. Het gevolg zijn nieuwe meubelvormen die mee evolueren met de lesmethodes. Gedaan met de traditionele banken, die in lange rijen staan in steeds hetzelfde leslokaal”, zegt Inge Nuyens.

In de toonzaal staat een voorbeeld van de kleuterklas van de toekomst. Centraal in de ruimte staat een groot ‘eiland’ met afgeronde vormen. Op dat eiland liggen dikke stukken stof in verschillende kleuren. Ze stellen water, gras, land, bergen en rotsen voor. Overal staan kleine functionele meubeltjes op wielen. Sommigen passen onder het eiland, anderen zijn voorzien van een schildersezel of een bord. De stoelen in de klas zijn vervangen door poefen in hoogwaardig kunstleder of houten zitmeubelen. Alles zonder hoeken.

“Dat is toch veel aangenamer, niet? Veel menselijker en bovendien ook veel veiliger. Die interieurs met een hoek af zijn kenmerkend voor onze Dox-originals, maar de echte rode draad die al bijna 200 jaar doorheen Dox loopt is kwaliteit. Wij binden niet in op kwaliteit. Daardoor kunnen we duurzame meubelen maken die minstens 40 tot 50 jaar meegaan.”

Al van kinds af liep ik in de fabriek rond en op mijn achtste zei ik tegen mijn vader al dat ik de zaak wou overnemen.

Inge Nuyens – CEO Dox

Trots
Inge is trots op het familiebedrijf. Op de muur langsheen de trap naar de eerste verdieping, stappen we de bedrijfsgeschiedenis in. Er hangen portretten van de vorige generaties. In de toonzaal op de eerste verdieping staat een antiek bureel van meer dan 100 jaar oud. Het is gemaakt door haar voorvaders en het ziet er na 100 jaar nog steeds oerdegelijk uit. Ook de tafel in de refter van Dox is al meer dan 70 jaar oud en wordt nog dagelijks gebruikt. Tegelijkertijd zijn de vormen en de afmetingen van toen een stille getuigen van hoe het interieur van een school gewijzigd is doorheen de jaren.

Al van kinds af liep ik in de fabriek rond en op mijn achtste zei ik tegen mijn vader al dat ik de zaak wou overnemen”, lacht Inge. “Hij vond dat niks voor meisjes. Maar ik ging toch steeds helpen in de fabriek. Ik mocht bijvoorbeeld houten meubelen opschuren. Mijn vader kwam dan langs en streek met zijn vinger over het hout. Het was nooit fijn genoeg. Ik betrap er mezelf op dat ik nu zelf ook regelmatig met mijn vinger over het hout ga. En zo heb ik nu nog steeds zagemeel in mijn ziel.”

De combinatie van het feit dat je bij ons meubels koopt die 40 tot 50 jaar lang meegaan, maar dat de leeromgeving sneller evolueert, maakt dat we daar een oplossing voor moesten zoeken om de scholen toe te laten om kort op de bal te spelen.

Inge Nuyens

Circulair concept
Duurzaamheid is een begrip dat bij veel bedrijven hoog in het vaandel staat. Maar ook op dat vlak gaat men bij Dox nog net dat stapje verder. Als het over circulaire economie gaat is Inge Nuyens een echte pionier. Op seminaries wordt er naar haar geluisterd door managers van grote bedrijven.

Dat komt omdat ze als eerste in ons land – en wellicht zelfs in Europa – een circulair concept ontwikkelde voor scholen en bedrijven. Daardoor kan het interieur mee-evolueren met de filosofie van de klant en op regelmatige basis aangepast worden zonder dat de meubels die vervangen worden naar het afval gaan.

“We noemen het schoolinrichting-as-a-service. Het concept is gegroeid uit een aantal vaststellingen die we de afgelopen jaren deden. In bedrijven, maar zeker in scholen, is het budget voor de inrichting vaak beperkt. Wij waren vaak de hoogste in prijs omdat we niet willen toegeven op kwaliteit. Het budgetprobleem bleek voor de scholen vaak een belemmering voor vernieuwing. Nochtans is de tendens dat met onderwijsvernieuwing steeds meer faciliteren. Men aanziet de inrichting van de klaslokalen zelfs al een ‘derde leraar’. De combinatie van het feit dat je bij ons meubels koopt die 40 tot 50 jaar lang meegaan, maar dat de leeromgeving sneller evolueert, maakt dat we daar een oplossing voor moesten zoeken om de scholen toe te laten om kort op de bal te spelen. Tegelijkertijd wilden we de scholen ontzorgen zodat ze al hun tijd in pedagogie kunnen investeren. Onze oplossing is dus inrichting-as-a-service. Dat betekent dat scholen een maandelijks bedrag beschikbaar stellen voor hun meubilair. Ze betalen dus voor het gebruik ervan, maar het wordt niet hun eigendom. Door dit concept toe te passen kunnen we veel beter inspelen op de noden van de school. Wat hebben ze nodig? Waarvoor moet het dienen? Enzovoort. Als de noden of de leeromgeving wijzigen kunnen we bepaalde meubelen terugnemen en vervangen door anderen. De teruggenomen objecten, die nog steeds van prima kwaliteit zijn, kunnen dan weer dienen voor andere scholen of kantoren. Bovendien aan een erg toegankelijke prijs.”

www.dox.be