Nieuws Mechelen Swapfiets gaat banden huren in plaats van kopen

Swapfiets gaat banden huren in plaats van kopen

Onlangs werkte Vittoria samen met wielerploeg Team Jumbo-Visma om de iconische blauwe voorbanden van Swapfiets in de Tour de France van 2021 te lanceren.

Swapfiets gaat banden huren in plaats van kopen

MECHELEN – Swapfiets, ook in Mechelen actief met ‘bicycle as a service’, trekt zijn businessmodel dat gebaseerd is op verhuur verder door. De scale-up koopt voortaan geen blauwe voorbanden meer voor zijn e-bikes. Ze huren ze simpelweg bij bandenfabrikant Vittoria. De bandenspecialist staat in voor het onderhoud en herstel van deze onderdelen.

Door de samenwerking met het Italiaanse Vittoria wil het fietsabonnement de levensduur van zijn populaire e-bikes verlengen. De samenwerking is een nieuwe stap in Swapfiets’ streven naar volledig circulaire fietsen.

Swapfiets is het eerste bedrijf dat een abonnement neemt op de Vittoria2GO-servicedienst. Die poot van de bandenfabrikant verhuurt banden, in plaats van ze te verkopen. Dat wil zeggen dat elke e-bike van Swapfiets uitgerust wordt met een paar premium-banden van Vittoria. De bandenfabrikant blijft eigenaar van de band, en is dus verantwoordelijk voor het onderhoud én de recyclage na gebruik. Hierdoor gaan de banden langer mee, blijft er minder afval over en zijn de kosten voor Swapfiets lager en beter in te schatten.

“Swapfiets toont dat een abonnementsmodel dat gebaseerd is op gebruik in plaats van bezit klanten aantrekt. Het is ook een goede zaak dat producten dankzij dit model duurzamer en van betere kwaliteit zijn”, zegt Marc de Vries, CEO van Swapfiets.

Bovendien ontstaat er zo ook een ‘feedback loop’, waarbij ervaringen van gebruikers rechtsreeks naar de fabrikant gaan. Die voeden op hun beurt dan weer de productinnovatie. Bovendien keert het product aan het einde van zijn levensloop ook terug naar de fabrikant voor hergebruik en recyclage, gezien het eigendom van de fabrikant blijft.

De band is één van de meest slijtagegevoelige onderdelen van een fiets. Innovaties die ervoor zorgen dat banden langer meegaan, minder snel lek gaan, makkelijker hersteld en beter hergebruikt kunnen worden, hebben een revolutionaire invloed op de fietsindustrie en de milieu-impact van die industrie.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.