De bedoeling van het project ‘Talentenstage’ is dat jongeren worden gestimuleerd om buiten de school hun talenten te ontwikkelen. Zo leren ze bijvoorbeeld dat stiptheid, netheid, initiatief nemen en leiding nemen niet alleen op school belangrijk zijn, maar ook binnen een job. “We zijn hier met 25 leerlingen van het zesde leerjaar”, zegt Juf Gina. “We hebben een aantal voorbereidende lessen gehad. Daarin zijn we op zoek gegaan naar een ieders talenten. Dan hebben we gekeken welke talenten je nodig hebt om in een supermarkt te werken en zo kon iedereen ‘solliciteren’ voor zijn favoriete job. De bakkerij en de kassa waren de populairste werkplekken bij de leerlingen.”
Zelf aan de slag
Na een korte introductie waarbij de leerlingen met elkaar een sollicitatiegesprek deden, trokken ze een schort aan en gingen ze aan de slag in de winkel zelf. Iedereen mocht eens proeven van de verschillende taken die er te doen zijn.Winkelmanager Kristof Vande Walle van Albert Hein Mechelen is blij dat alle winkels deelnemen aan dit initiatief. “Wij geven op deze manier de jongeren de kans om al eens een job uit te oefenen op de werkvloer. Zo kunnen ze uitproberen welke taken hun het beste liggen. We zien ook dat wanneer de kinderen achteraf nog eens terugkomen in de winkel, samen met hun ouders, dat ze een andere beleving hebben en dat ze zelfs een aantal van onze medewerkers herkennen en aanspreken. Een aantal van hen zullen hier binnen enkele jaren misschien aan de slag gaan als jobstudent.”
Droomcoach
Tijdens hun taken kregen de leerlingen de begeleiding van een zogenaamde ‘droomcoach’. Die antwoordde op alle vragen die de kinderen hadden en maakte hen wegwijs in de winkel.
Lisa (12), Fien (11) en Lore (11) begonnen de dag met het aanvullen van de pizza’s in het diepvriesvak. “Ik vond het echt heel leuk. Soms was het wel een beetje zwaar”, zegt Lisa. “Ik na de pizza’s ook nog de chips aangevuld en de TUC-koekjes op orde gezet. Het was vrij gemakkelijk en leuk werk. Ik vind het goed als ik alles perfect in de rekken zie staan”, vindt Fien. Lore hielp Fien met de chips. “Nee natuurlijk hebben we geen zak opengedaan. We hebben ook de buisjes van Pringles mooi gezet. Ik heb geleerd dat de rekken de hele tijd moeten worden aangevuld. Ik zou dat later wel willen doen als beroep of als vakantiejob want ik hou ervan om orde te scheppen.”
Zelf uitrekenen
Quinten (12) en Sterre (11) mochten hun werkdag bij Albert Heijn beginnen aan de kassa. “Nu ben ik medewerker operatie houdbaarheid. Dat betekent dat we alles uit de rekken halen waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is. Maar voorlopig heb ik nog niets gevonden. De kassa vond ik tot nu toe het leukste”, zegt Quinten. “Dat vond ik ook. In het begin was het eventjes wennen maar zodra je het onder de knie hebt gaat het vlot. Je moet behoorlijk snel zijn want anders staat er een lange rij. We hadden gelukkig een goede begeleidster. Ik zou hier wel vakantiewerk willen doen”, zegt Sterre. “Ik vreesde eventjes dat we alles zelf moesten optellen en uitrekenen maar gelukkig gebeurde dat automatisch door de kassa want ik ben niet zo goed in wiskunde. Ik denk dat iedere job in de winkel wel leuk is zolang je het graag doet”, besluit Quinten.
“Het ruikt hier lekker”
Jef (11) beleeft een leuke dag bij Albert Heijn. “Ik ben begonnen met verse wortels in de groententoog te leggen. Ik heb de meloenen gestapeld en gecontroleerd of ze nog goed waren. Ik heb ook lege verpakkingen weg gedaan en nu sta ik in de bakkerij. Ik mag de worstenbroodjes en de koffiekoeken in zakjes stoppen en in de rekken leggen. Ik vind deze job wel leuk want het ruikt hier lekker. Ik zou dit later wel als job willen doen. Het contact met de medewerkers van Albert Heijn was heel goed. Ze hebben alles goed uitgelegd. Ik had niet gedacht dat er hier zoveel werk te doen was. Ik ben ook geschrokken hoe groot het magazijn is.”
De leukste job was wellicht voor de twee leerlingen die mij bij het buitengaan een gratis yoghurtje in de handen stopten. Dat mochten ze bij iedere klant doen. Onder die klanten waren er vandaag trouwens opvallend veel ouders en grootouders.