Kan ik verhuizen naar Pluto? Waarom stinken scheetjes? Of kan ik licht vangen in een potje? Het zijn maar enkele van de vaak absurde vragen en gedachten die door het hoofd van jonge kinderen flitsen. Om antwoorden te bieden op al die vragen, ontwikkelde wetenschappelijk doe-centrum Technopolis een gloednieuwe kleuterzone. Die richt zich op kinderen tussen 4 en 8 jaar en werd woensdag officieel ingespeeld.
Doolhoofd, zoals de nieuwe zone heet, vervangt het Kinder-doe-centrum. “Dat was na vijftien jaar echt wel aan vernieuwing toe”, zegt Marjan Verhaegen, COO van Technopolis. “Bovendien speelde het te weinig in op onze belangrijkste doelstelling: kinderen en jongeren verwonderen en fascineren met wetenschap en technologie. De focus lag er heel erg op rollenspellen, met bijvoorbeeld de ambulance en de supermarkt. Daar zijn we wat van afgestapt.”
De nieuwe zone neemt bezoekers dus mee in het hoofd van het kind en alle gekke gedachtekronkels die daarbij komen kijken. “Doolhoofd bestaat uit drie themawerelden”, zegt Verhaegen. “Zo is er de ruimtebasis op Pluto. Daar is een grote raket met glijbaan, kunnen bezoekers zelf raketten lanceren met luchtdruk en kunnen ze hun tekening tot leven brengen op de planeet via een projectie. Zonder dat ze het doorhebben, ontdekken de kinderen wat er met wetenschap en technologie mogelijk is. Het stimuleert hun nieuwsgierigheid en onderzoeksmindset.”
Filosofische kabouter
In het restaurant staan scheetjes en andere geuren dan weer centraal. Zo is er een protjesorgel. “Dat wordt ongetwijfeld een groot succes bij de kinderen, net als onze filosofische kabouter die op verschillende plaatsen opduikt en vragen stelt”, zegt Verhaegen. “In de derde wereld ontdekken de kinderen dan weer alles rond licht en is er ook een snoezelruimte. Voor de ouders beschikt Doolhoofd over een koffiecorner. Het is de eerste zone in Technopolis met zo’n rustplek voor ouders en grootouders.”
In totaal beschikt de zone over vele tientallen experimenten en spelelementen die vertrekken vanuit de verschillende vragen die kinderen zich kunnen stellen. “Iedere vraag is de start van een nieuw onderzoek en dus wordt je van vragen stellen slim, dat is het uitgangspunt van deze zone”, klinkt het. “We hebben er drie maanden intensief aan gewerkt. Dat was een hele klus voor onze medewerkers en externe partners. Maar nu het eindresultaat zichtbaar is, zijn we enorm trots.”
Scheetkussen
Enkele klassen mochten Doolhoofd al uittesten en waren meteen erg enthousiast. Woensdag ging de gloednieuwe zone officieel open voor het publiek. “We vinden het heel fijn”, zeggen Maurice (7), Leon (5) en Aloïs (4) nadat ze onder meer de glijbaan hebben uitgetest en op een scheetkussen gingen zitten. “De ruimtezone vinden we het leukst. We kwamen al regelmatig naar Technopolis en willen nu zeker nog terugkomen.”
Artificiële intelligentie
Doolhoofd is de tweede zone in korte tijd die in Technopolis geopend werd. Nauwelijks enkele weken geleden opende ook al AI!. Die themazone dompelt bezoekers onder in de wereld van artificiële intelligentie en mikt op jongeren tussen 12 en 18 jaar. “Op die manier is er echt voor alle kinderen en jongeren wel iets te ontdekken in Technopolis”, aldus Verhaegen.