MECHELEN – SINT-KATELIJNE-WAVER – LIER – De Thomas More-hogeschool wil niets aan het toeval overlaten en klaar zijn voor alle mogelijke coronascenario’s. Om dat mogelijk te maken richt de audiovisuele dienst van de hogeschool onder meer 80 hybride leslokalen in, dat zijn klassen waarin de docent zowel met de student in het lokaal, als met student thuis kan communiceren, direct en op een heel natuurlijke manier.
De hybride klaslokalen die over alle campussen verspreid worden, zijn niet het enige middel om iedereen bij de les te houden. In de aula’s en andere lokalen zullen de lessen gestreamd worden. De studenten die de les thuis volgen, kunnen vragen stellen via de chat. In een hybride klaslokaal met tweerichtingscommunicatie is de beleving heel direct, ook thuis. De camera staat op de docent gericht die op zijn beurt de studenten thuis ziet op een groot scherm. De studenten thuis krijgen een link en nemen deel aan de les via een virtueel klaslokaal.
“De docent kan met alle presentatiemiddelen werken die hij gewoon is te gebruiken”, zegt Jan Bleyen van de dienst Onderwijs, “maar ook op de interactieve display van de pc schrijven, die het klassieke krijtbord vervangt. Het toffe is dat ook de studenten thuis niet alleen de les kunnen volgen maar ook live vragen kunnen stellen, de hele klas zal die dan kunnen horen via de boxen. Het is dus net alsof je er echt bijzit.“
Hoe vaak een student op de campus les zal volgen, hangt af van zijn opleiding, zijn vakken en het jaar waarin hij zit … “Maar iedere student zal regelmatig op de campus komen”, zegt Isabel Deprez. “Eerstejaars- en graduaatsstudenten hebben een streepje voor, want voor hen is de binding met de hogeschool nog net iets belangrijker om hun studie succesvol af te ronden. Verder hanteren we het principe: theoretische kennis zoveel mogelijk via afstandsonderwijs, het verwerken en toepassen van die theorie zoveel mogelijk op school, in de praktijklokalen, in skillslabs en ateliers en op de werkplek. We gaan dus voor een slimme mix van contact- en afstandsonderwijs. De hybride klassen zijn een manier om beide onderwijsvormen op een vlotte manier met elkaar te integreren.”