toerisme

Toeristische trekpleisters in Mechelse regio blikken tevreden terug op warm en zonnig eerste deel van zomervakantie

REGIO MECHELEN - De zomer is halfweg en dus wordt er bij de toeristische trekpleisters in onze regio een eerste tussentijdse balans opgemaakt. Op de meeste plekken kijkt men tevreden terug op de afgelopen maand juli. Het uitstekende zomerweer en het uitblijven van een nieuwe coronapiek hebben daar veel mee te maken.

Na twee zomers die in het teken stonden van de coronacrisis verliep de eerste zomermaand van dit jaar weer min of meer normaal. Daarbovenop was het ook nog eens vaak prachtig zomerweer. Op een aantal dagen werd het voor veel mensen zelfs iets te warm en werden er temperaturen tot net geen veertig graden gehaald. Daardoor blikken de toeristische trekpleisters in de ruime Mechelse regio tevreden terug op de eerste helft van de zomervakantie.

Eén van de populairste bestemmingen in Mechelen blijft uiteraard ZOO Planckendael in deelgemeente Muizen. Exacte bezoekerscijfers kan het dierenpark nog niet geven. “Maar uit de eerste gegevens blijkt dat we in juli ongeveer 13% meer bezoekers over de vloer kregen dan tijdens dezelfde periode vorig jaar”, zegt Amanda Wielemans van Planckendael. “Ook de verkoop van nieuwe abonnementen en het verlengen van abonnementen loopt vlot.”

 

In sport- en recreatiedomein De Nekker in Mechelen was het vaak erg druk. — © Koen Fasseur

Orang-oetans

Het extreem warme weer had geen grote invloed op het aantal bezoekers in Planckendael. “Uiteraard zijn dat rustigere dagen, maar over het algemeen blijft de impact daarvan beperkt”, aldus Wielemans. “We vermoeden dat de komst van de orang-oetans vlak voor de zomer een belangrijke rol speelt in de hogere bezoekerscijfers. We merken heel veel enthousiasme bij de bezoekers. Langzaamaan zullen de dieren zich vaker laten zien en ook op hun eilanden te bewonderen zijn. Dat zal het enthousiasme alleen maar aanwakkeren.”

De komst van de orang-oetans naar Planckendael zorgde voor zo’n 13% meer bezoekers in juli. — © ZOO Planckendael / Jonas Verhulst

Ook in sport- en recreatiedomein De Nekker zijn ze tevreden. Net voor de vakantie waren er enkele opstootjes, maar van zodra het domein met online reserveringen begon te werken, bleef alles rustig. “Het goede weer heeft heel veel mensen naar ons strand gelokt”, zegt directeur Danny De Wit. “Op verschillende dagen waren we uitverkocht. Dat komt neer op 3.000 bezoekers per dag. Die maximumcapaciteit werd wat teruggeschroefd om het voor iedereen aangenaam te houden. Voor ons mag augustus net zo zonnig zijn.”

In Technopolis zorgde het zomerweer dan weer voor een mindere maand juli. “De zomermaanden zijn sowieso de rustigere maanden, tenzij het echt heel slecht weer is”, zegt Esther Blockx van het wetenschappelijk doe-centrum in Mechelen. “Dagelijks ontvangen we enkele honderden bezoekers. We hebben wel onze buitenexpo Insectopia, die nog tot september loopt, maar we merken dat de mensen op een warme dag liever verkoeling zoeken aan het water, dan in Technopolis.”

Klein-Brabant ontvangt steeds vaker buitenlandse toeristen, met dank aan de kastelen. — © Guy Delforge

Ook elders in de regio blikt men tevreden terug op de afgelopen maand. Dat is onder meer het geval in Klein-Brabant. Bij Toerisme Klein-Brabant-Scheldeland horen we dat er dit jaar een stuk meer toeristen zijn dan tijdens de afgelopen coronajaren. Daar zijn ook steeds vaker buitenlandse toeristen bij. Dat komt onder meer door het project Kastelen aan de Schelde, waar onder andere het Kasteel d’Ursel en het indrukwekkende Kasteel Marnix de Sainte-Aldegonde deel van uitmaken.

En ook in Lier lijken de gevolgen van de coronacrisis achter de rug. “Wie zien steeds meer dagjestoeristen in onze stad”, zegt Karen Proost, teamcoördinator van de dienst Toerisme en Erfgoed van de stad Lier. “De voorbije jaren zagen we vooral binnenlands toerisme, maar nu keren ook de buitenlanders terug. Het zijn vooral Nederlanders, Duitsers, Engelsen en Fransen die de stad bezoeken. Daarnaast vinden ook de binnenlandse toeristen nog steeds de weg naar Lier.”

De Zimmertoren blijft in trek bij toeristen die de stad Lier ontdekken. — © Dirk Vertommen

Cycling Dinner

Een stadswandeling langs onder meer de Zimmertoren, het Begijnhof en de vesten blijft het meest in trek bij de toeristen, net als een boottochtje op de Binnennete. “Maar ook onze culinaire fietstocht Cycling Dinner is al enkele jaren een groot succes”, zegt Proost. “Daarbij fietsen de deelnemers door de regio rond Lier en kunnen ze onder andere kennismaken met de lokale horeca.”