20250630 Hombeek Belgium : Cafe den bruinvis nieuwe eigenaars Jan Verbergt, Kris Van de Rijck, Gert Bruers, Sofie Segers en Gregory Desmedt aan café Den Bruinvis. Foto: Dirk Vertommen

Uitbaters pizzeria La Focena nemen bruine kroeg Den Bruinvis over

Wissel van de wacht in café Den Bruinvis in Hombeek (Mechelen). Na veertien jaar laat Gert Bruers (51) de zaak over aan Sofie Segers (46) en Gregory Desmedt (50) van pizzeria La Focena. Ook hun kinderen stappen mee in dat nieuwe avontuur.

Net zoals oudgediende Kris Van de Rijck stond cafébaas Gert Bruers maandagavond een laatste keer achter zijn toog. “Ik ga het wel missen. Ik hoop dat ik alles goed heb doorgeven aan de mensen die de zaak overnemen en dat zij het café blijven koesteren. Net zoals ik het heb gedaan toen Jan en Kris destijds de zaak aan mij hebben overgelaten”, vertelt hij.

Voor hem is nu de tijd aangebroken voor nieuwe dingen. Zo is hij pas opnieuw vader geworden. “Stella is 2,5 jaar oud en Raffa nog geen week. Zelf word ik in augustus 52. Tot aan mijn pensioen zou ik dit werk niet volhouden”, zegt Gert. Alles samen heeft de prille vijftiger bijna 35 jaar in de horeca gewerkt. Sommige mensen kennen hem misschien nog van zijn werk in brasserie De Cirque op de Vismarkt.

Lees ook: Kris (64) neemt na 30 jaar afscheid van café Den Bruinvis in Hombeek

Het was Alain Verbeeck, indertijd de uitbater van De Cirque, die dacht dat Den Bruinvis misschien iets voor Gert was. “Jan en Kris kwamen geregeld bij ons over de vloer. Ik ben hier eens komen helpen en dat klikte wel. Ik vond het een leuk cafeetje, nog een van de weinige bruine kroegen in de omstreken. Overal kennen ze dit café”, vertelt hij.

Foofdtruck

In 2011 nam Gert het bekende café in Hombeek over, om het veertien jaar later nu zelf over te laten. Daarvoor moest hij niet ver zoeken. Zo’n 3,5 jaar geleden openden Sofie en Gregory vlak naast het café hun pizzeria La Focena. “Wij deden catering, maar door corona was heel mijn agenda plots leeg. We gingen meteen op zoek naar een alternatief en ons oog viel toen op een foodtruck met een pizzaoven”, legt Sofie uit.

Drie generaties uitbaters verzameld aan de toog. Foto: Dirk Vertommen

Na een opleiding begon ze op de oprit van het huis van haar ouders in Heffen pizza’s te verkopen. “Wij waren op zoek naar een locatie binnen toen Gert op zoek bleek naar iets om eten te serveren in zijn café. Van het een kwam het ander”, zegt Gregory. Na een zoekende start groeide de pizzeria uit tot een succes. “Wij hebben ook een bedrijfje waarmee we pizza’s leveren aan verschillende cafés en restaurants.”

Dat ze er nog een goed draaiend café zouden bijnemen, hadden ze niet meteen zien aankomen. “We hadden met Gert wel de afspraak dat hij ons als eerste zou aanspreken, mocht hij ermee stoppen”, zegt Gregory. En toen kwam plots de vraag om Den Bruinvis over te nemen. “We hebben dat eerst ook besproken met onze kinderen of ze dat zagen zitten”, vertelt Sofie. Haar . “Wij werken dus de klok rond.”

Familiezaak

Hun dochter Robine (20) en hun zoon Gilles (18) gaan meedraaien in de zaak. “Bij de overname van zo’n café komt er heel wat kijken. In de pizzeria hebben wij minstens drie mensen nodig om alles te beredderen en in het café nog eens twee. In het begin zal het een beetje zoeken zijn”, legt Sofie uit. Haar echtgenoot Gregory combineert het werk in de pizzeria en nu ook in het café met een voltijdse job in de branche van heftrucks. “La Focena is overigens de Italiaanse vertaling van Den Bruinvis. Het concept van het café blijft zoals het nu is”, zegt Sofie.

Op donderdag 17 juli sluit het café in de Frans Reyniersstraat wel even om het een beetje op te frissen. Begin augustus heropent het dan.