Stella De Knock Foto: Joren De Weerdt.

Sauna’s en zonnecentra op plaats vier in lijst van zwaarst getroffen sectoren in provincie

MECHELEN - De nachtwinkelsector is de zwaarst getroffen sector van de Antwerpse economie. Op plaats twee staan uitbaters van bedrijfsrestaurants en op plaats drie en vier in de lijst staan bedrijven die vooral door de energiecrisis zwarte sneeuw zien. Dat bakkers op drie staan, is geen verrassing. Maar uitbaters van sauna's en zonnecentra, die op plaats vier staan, zijn er ongeveer even erg aan toe.

"Ik zit op hete kolen", zegt Stella De Knock, uitbaatster van Sauna Noord Zuid in Mechelen. “Deze maand krijg ik de jaarlijkse afrekening van mijn energierekening, en wordt mijn nieuwe voorschot bepaald. Ik heb er goede hoop op dat het gaat meevallen, want de energieprijzen zijn sterk gedaald. Aan mijn factuur is dat nu nog niet te zien. Ik betaal voor mijn energie 3.500 euro per maand. Een jaar geleden was dat nog duizend euro. Ik heb de prijsverhoging nooit doorgerekend aan mijn klanten, omdat iedereen het moeilijk heeft door de torenhoge inflatie. Maar deze week heb ik de prijs voor een saunabezoek dan toch maar met tien euro verhoogd. Het ging anders niet meer.”

Toch blijft Stella positief. “Misschien ben ik naïef, maar ik denk dat het ergste nu wel voorbij is”, zegt ze. “Ondanks de crisis zijn de klanten deze winter blijven komen. Voor mij oogt de toekomst dus rooskleurig.”

LEES OOK. Fors meer faillissementen in België: vooral horeca en bouwsector delen in de klappen

134 bedrijven failliet in januari

Eerst was er de coronacrisis. En daarna stegen de energie- en loonkosten naar recordhoogtes. Het is geen toeval dat het aantal faillissementen in een sterk stijgende lijn zit. In de maand januari gingen 134 bedrijven in de provincie Antwerpen failliet. Dat is dik dubbel zoveel als twee jaar geleden. Al is het wel nog net iets minder dan in januari 2020, net voor de uitbraak van de coronacrisis. Toen gingen 179 bedrijven failliet.

LEES OOK. “Bijna derde kmo’s zit door reserves”: Unizo wil geen automatische loonindexeringen meer in 2023

Maar nieuwe cijfers van Graydon Creditsafe, een specialist in bedrijfsinformatie, wijzen erop dat het aantal faillissementen in de nabije toekomst nog fors kan toenemen. In maar liefst 37 sectoren in de provincie Antwerpen zit meer dan de helft van de bedrijven door zijn geldreserve heen. Concreet: als er een nieuwe schok komt, bijvoorbeeld weer een forse stijging van de loon- of energiekosten, is er geen geld meer in die bedrijven om die schok op te vangen. De ondernemer moet dan bijvoorbeeld extra geld van zijn privérekening naar zijn bedrijf overschrijven, extra leningen aangaan of in het ergste geval het faillissement aanvragen.

LEES OOK. Energiecrisis hakt stevig in op warme bakkers: “Op financieel vlak was 2022 een rampjaar”