Nieuws Mechelen Umicore wil slibstort in Hemiksem uitbreiden

Umicore wil slibstort in Hemiksem uitbreiden

slibstort in Herbekestraat © bar

Umicore wil slibstort in Hemiksem uitbreiden

HEMIKSEM – Umicore heeft bij de provincie een aanvraag ingediend om zijn huidige industrieel stort in de Herbekestraat uit te breiden. Het gaat om gedroogd slib dat overblijft na zuivering van het afvalwater. Op 14 februari vindt een informatievergadering plaats.

De uitbreiding van het stort is nodig omdat de capaciteit van het huidige vergunde stort – dat er sinds 1991 wordt uitgebaat in een voormalige kleigroeve – bijna volledig is benut. Het gedroogde slib bevat onder meer nog gips, calciumfloride en een aantal metalen die niet meer te recupereren zijn.

Het volume van de uitbreiding bedraagt 81.190 kubieke meter, goed voor 122.000 ton. Hiermee gaat ook een verhoging gepaard van de jaarlijks te storten hoeveelheid van 24.000 naar 30.000 ton per jaar. De gevraagde uitbreiding door Umicore vindt plaats aan de westzijde van de huidige stortplaats (richting Schelde), op een bestaande betonverharding die als basis dient. De opbouw van het stort gebeurt op precies dezelfde manier als het al vergunde gedeelte.

De onderkant van het stort wordt met een dikke laag plastic afgeschermd. Op het stort zelf wordt met stortlagen van 2,5 meter gewerkt, afgewisseld met een tussenlaag van grond van minimum 20 centimeter. Na het bereiken van de maximum hoogte wordt een afdeklaag van 1,5 meter grond aangebracht. De afdeklaag zal 6 tot 8 meter boven de hoogte van de rijweg van de Herbekestraat uitkomen.

Het openbaar onderzoek loopt nog tot en met 24 februari. Op dinsdag 14 februari om 19.30u lichten vertegenwoordigers van Umicore de aanvraag toe tijdens een informatievergadering in de raadzaal in de Sint-Bernardusabdij.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.