Nieuws Mechelen Van Hool krijgt toch nog een kans op levering e-bussen voor De Lijn

Van Hool krijgt toch nog een kans op levering e-bussen voor De Lijn

Van Hool krijgt toch nog een kans op levering e-bussen voor De Lijn

LIER – Op vraag van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) paste De Lijn de aanbesteding aan voor een reeks elektrische bussen. Op die manier kan Van Hool uit Lier toch nog zijn kans wagen voor het binnenhalen van dit contract.

In totaal wil De Lijn 1 miljard investeren in 970 elektrische bussen. In eerste instantie gaat het om een bestelling van 200 bussen. Door de strenge selectiecriteria viel Van Hool echter uit de boot. Het bedrijf bouwde verschillende waterstofbussen maar kon niet voldoen aan de criteria die stelden dat ze de afgelopen drie jaar minstens 150 elektrische bussen moesten gebouwd hebben.

Daarop vroeg minister Lydia Peeters om de procedure stop te zetten en een nieuwe, openbare aanbesteding te lanceren. De raad van bestuur van De Lijn ging daarmee akkoord ook al zien ze enkele risico’s door de aanpassing van de aanbestedingsprocedure. “Omdat er meer producenten een offerte kunnen indienen, zal de beoordeling waarschijnlijk langer duren”, klinkt het bij De Lijn. “De openbare procedure biedt ook geen ruimte tot onderhandelen, bijvoorbeeld over onderhoud en performantie. Bij zo’n ingewikkelde opdrachten is dat aangewezen om eventuele risico’s beter te identificeren. Uit contact met andere Europese openbaarvervoerbedrijven blijkt dat zij door deze beperkingen niet kiezen voor een openbare procedure.”

Momenteel is bij Van Hool ruim 60 % van het personeel tijdelijk economisch werkloos door de coronacrisis. De nieuwe aanbesteding wordt wellicht in het tweede kwartaal van dit jaar gepubliceerd.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Heist-op-den-Berg
Heist-op-den-Berg

Robojob installeert 30ste tower

HEIST-OP-DEN-BERG - Iets meer dan 3 jaar na de lancering mocht RoboJob afgelopen week de dertigste installatie van een Tower… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.