Innovatie-blog-header

Vele wegen richting Industrie 4.0: de innovatietrajecten van Flanders Make

Om bedrijven op de meest geschikte wijze te helpen met de innovatie van hun werking, biedt Flanders Make hen een breed gamma aan ondersteuningsformules. Met verschillende initiatieven stimuleert het onderzoekscentrum de samenwerking tussen bedrijven, om door uitwisseling van expertise een hoger niveau te bereiken, maar haar onderzoekers bieden ook assistentie op maat.

Innovatie is van levensbelang voor bedrijven, maar mag geen doel op zich zijn. Het moet concrete antwoorden bieden op specifieke behoeften van bedrijven, hen in staat stellen om nieuwe klanten aan te trekken en bestaande klanten blijven overtuigen met hoogkwalitatieve producten en diensten. Innovaties kunnen tastbare ontwikkelingen zijn, zoals een robot, maar ook meer subtiele vernieuwingen – bijvoorbeeld het gebruik van de juiste koeling om een elektrische aandrijving krachtiger te maken.

Flanders Make is al vele jaren de Vlaamse partner bij uitstek om innovatieprojecten te realiseren. Het onderzoekscentrum gaat daarbij uiterst flexibel te werk en biedt verschillende manieren om samen te werken, naargelang de individuele noden van bedrijven. Het beoogde resultaat is wel altijd hetzelfde: de productontwikkeling naar een hoger niveau tillen.

Samenwerken als concullega’s

In precompetitieve onderzoeksprojecten werken verschillende bedrijven als goede concullega’s samen aan de technologie – voertuigen, machines en fabrieken – van morgen. Ze bundelen de krachten in één groot project, samen met de onderzoekers van Flanders Make, om na afloop de geboekte resultaten te gebruiken voor hun eigen toepassingen. Flanders Make deelt de algemene resultaten ook met de rest van de industrie, zodat het hele peloton van grote en kleine bedrijven in Vlaanderen gestimuleerd wordt om de stap naar digitale transformatie te zetten.

Bedrijven worden ook uitgenodigd om deel te nemen aan zogenaamde proeftuinen, industrie-relevante opstellingen waarbinnen ze kunnen experimenteren met de laatste technologie. De proeftuinen bestrijken een heel breed domein: van slimme geconnecteerde systemen tot operator-ondersteunende technologieën. Ze inspireren bedrijven om verder te gaan richting Industrie 4.0 en helpen hen om praktische opportuniteiten te ontdekken.

Kleine fabriek van de toekomst

Ook met het demonstratieplatform SmartFactory streeft Flanders Make ernaar om door samenwerking sterker voor de dag te komen als industrie. De bedoeling is het bouwen van een kleinschalige fabriek van de toekomst die dankzij het efficiënt inzetten van nieuwe technieken en methoden serieproducten op maat kan produceren. Het platform richt zich op bedrijven in de Benelux maar staat ook in contact met het Duitse initiatief waarnaar het gemodelleerd is.

Wat begon als een bescheiden initiatief met drie partners is nu uitgegroeid tot een uniek ecosysteem met acht toonaangevende bedrijven, die hun expertise met elkaar delen. Flanders Make creëert als neutrale organisatie het perfecte kader voor deze partners om van gedachten te wisselen en om gezamenlijk onderzoek, ontwikkeling, testen en implementatie uit te voeren. Het platform blijft zo constant evolueren, met verhoogde automatisering en het gebruik van artificiële intelligentie als drijvende krachten.

Helemaal op maat

Bedrijven kunnen bij Flanders Make eveneens terecht voor een innovatietraject dat helemaal op hun maat is gesneden. In een dergelijk project stelt het onderzoekscentrum al haar knowhow ten dienste van de ontwikkeling of verbetering van een bepaalde technologische oplossing, van het oorspronkelijke idee tot een volledig functioneel product of proces. Zo kunnen bedrijven intensieve ondersteuning krijgen bij het ontwerpen van producten, op punt stellen van productieprocessen  en de implementatie van slimme technieken – zoals digitale werkinstructies en augmented reality-toepassingen.

Als bedrijf is het echter niet altijd eenvoudig om te bepalen waar innovatie de grootste meerwaarde kan hebben. Een haalbaarheidsstudie kan dan helpen om te identificeren welke ondersteunende technologie of kennis er nog ontbreekt en hoe die hiaten best weggewerkt kunnen worden. Om zulke haalbaarheidsstudies efficiënt op te zetten, heeft Flanders Make het Innovation Boosting-programma in het leven geroepen.

Wil je meer informatie over hoe Flanders Make je bedrijf een innovatieboost kan geven? Contacteer het onderzoekscentrum hier.

Flanders Make voert technologisch onderzoek met en voor bedrijven. Het onderzoekscentrum ontwikkelt en test toepassingen die de Vlaamse industrie helpen competitiever te worden dankzij product- en productie-innovatie. Flanders Make bestaat uit co-creatie centra in Lommel, Leuven en Kortrijk, de Vlaamse dronefederatie EUKA en labo’s bij de vijf Vlaamse universiteiten.