Nieuws Mechelen Verontrustende cijfers in nieuwe enquête van Voka

Verontrustende cijfers in nieuwe enquête van Voka

Verontrustende cijfers in nieuwe enquête van Voka

MECHELEN – Uit de nieuwste enquête van Voka – KvK Mechelen-Kempen, die is afgenomen na de invoering van de nieuwe maatregelen, blijkt dat bijna de helft van de bevraagde bedrijven in de regio omvalt als er een tweede lockdown komt en financiële steun uitblijft.

“De nieuwe cijfers zijn keihard en zouden een ongeziene klap voor onze economie betekenen in de regio Mechelen en Kempen. Vrijdag worden protocollen van verschillende sectoren herbekeken. Onze vraag is hierbij om een tweede lockdown absoluut te vermijden. De sluiting van cafés en restaurants is al een klap. Hou onze andere bedrijven open. In alle veiligheid. Het is knokken voor iedereen. Vermijd een knock-out van onze economie. We vragen dan ook om de steunmaatregelen uit het voorjaar te verlengen tot juli 2021”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Mechelen-Kempen.

De economie is afgelopen zomer herstelt, maar dat herstel smelt nu weer weg. Dat bleek vorig week al bij de lancering van de nieuwe conjunctuurbarometer van Voka – KvK Mechelen-Kempen. Bedrijven in de regio draaien nu gemiddeld 13 procent minder omzet dan vóór de coronacrisis.

Volgend jaar belooft weinig beterschap: ook in 2021 blijft het omzetniveau gemiddeld 10 procent lager dan normaal. De investeringsplannen liggen meer dan 20 procent onder het normale niveau. En één op de vier exportbedrijven geeft aan dat ze pas tegen 2022 of later een volledig herstel verwachten. Het aantal werklozen kan, volgens de meest recente conjunctuurbarometer, tegen begin volgend jaar stijgen met 3,3 procent in onze regio.

“Dit zijn klappen die we ook in de komende jaren nog lang en sterk zullen voelen”, zegt Laveren. “De Vlaamse regering moet daarom haar investeringsplan voor Vlaamse Veerkracht versneld uitvoeren. Ook de nieuwe federale regering moet alsnog werk maken van degressieve afschrijvingen voor bedrijfsinvesteringen.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.