Nieuws Mechelen Verontrustende cijfers over situatie zelfstandigen en KMO’s in onze provincie

Verontrustende cijfers over situatie zelfstandigen en KMO’s in onze provincie

Verontrustende cijfers over situatie zelfstandigen en KMO’s in onze provincie

PROVINCIE ANTWERPEN – 21,65% van de bedrijven in Provincie Antwerpen hebben nood aan een financiële injectie. 1 op 5 zelfstandigen en 1 op 3 kmo’s in Antwerpen zitten in zware geldnood. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van UNIZO en Graydon, bij bedrijven tot 50 werknemers, naar aanleiding van één jaar pandemie in ons land. 

Over heel Vlaanderen stellen de bedrijven die nood hebben aan financiële injectie 331.500 mensen te werk. De steunmaatregelen hebben volgens Graydon en Unizo dus een veel grotere impact dan enkel die bedrijven boven water te houden. Het gaat ook het welzijn van gezinnen doorheen heel Vlaanderen. De steunmaatregelen waren en blijven dus broodnodig. Zonder de steunmaatregelen zou er een watervaleffect van financiële rampen zijn.

47,17% van de bedrijven (<50 werknemers) uit de Provincie Antwerpen hebben in totaal nog €65,56B reserves. Deze reserves zijn echter sterk gedaald sinds het begin van de coronacrisis. Hierdoor zijn er een pak minder investeringen. Ook dit heeft weer een watervaleffect op groei en werkgelegenheid.

Directeur UNIZO provincie Antwerpen, Carl van Dyck spreekt van een ‘verontrustende situatie. “Dankzij de steunmaatregelen is de situatie uiteraard verbeterd, maar dat neemt niet weg dat een groot deel van de zelfstandige ondernemers serieuze financiële klappen hebben gekregen. Ondanks het vooruitzicht op bepaalde versoepelingen en de vaccinatiecampagne, zijn we nog niet aan het einde van deze neerwaartse spiraal. Er zijn nog té veel sectoren zonder perspectief. Een concreet exit-plan is daarom broodnodig.”

“Deze bedrukkende scores zeggen enkel iets over het groot aantal voorheen gezonde zelfstandigen en kmo’s waarvan het onmiddellijke voortbestaan wordt bedreigd omdat ze gedurende het afgelopen jaar zware omzetverliezen leden, terwijl de vaste kosten bleven doorlopen. Daardoor hebben ze al hun reserves opgesoupeerd. Vele ondernemers injecteerden ondertussen volop hun privevermogen in hun onderneming, maar lang niet iedereen heeft die mogelijkheid. En ook wie wel nog extra privévermogen in de zaak pompte zit tegen zijn limieten. Heel wat van die ondernemers zijn op die manier ook volop hun zorgvuldig bij elkaar gespaarde pensioenreserves aan het opeten. Als deze bedrijven geen oplossing meer vinden, is de kans heel reëel dat hun problemen tot kettingreacties leiden binnen de logisieke ketens waardoor, ook bedrijven die nu nog over reserves beschikken moeilijkheden zullen komen.”, benadrukt Eric Van Den Broele, Research & Development Director bij Graydon.

Carl Van Dyck van Unizo Antwerpen

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen
Dossier

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Dossier
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.