Nieuws Mechelen Video. Neem als eerste een kijkje in de gloednieuwe stadsbioscoop Lumière

Video. Neem als eerste een kijkje in de gloednieuwe stadsbioscoop Lumière

Jon Michelena van Lumière en schepen Koen Anciaux

Video. Neem als eerste een kijkje in de gloednieuwe stadsbioscoop Lumière

Vrijdag 8 oktober opent de gloednieuwe Mechelse stadsbioscoop Lumière de deuren. Met respect voor de geschiedenis sloegen de stad Mechelen en Lumière de handen in elkaar om het prachtige gebouw om te vormen tot een culturele ontmoetingsplek: een stadsbioscoop met 3 zalen en een café van de stadsbrouwerij Het Anker.

Het Mechelse stadsbestuur zorgde voor de restauratie en renovatie van het bestaande gebouw en investeerde samen met Lumière in de cinematoren met drie nieuwe filmzalen. Lumière nam de cinema-uitrusting voor haar rekening, met state-of-the art digitale projectie en comfortabele zetels.
“De nieuwe stadsbioscoop brengt nieuw leven in het hart van onze stad. Het is een aantrekkelijke omgeving waar je kunt genieten van goede films in een historisch gebouw. Ook café LUX28 biedt enorm veel meerwaarde aan dit concept. Een betere nieuwe bestemming voor de stadfeestzaal hadden we ons niet kunnen bedenken. Dit project past helemaal binnen de visie van onze stad”, zegt schepen van Monumenten, Koen Anciaux.

 

Nieuw leven
Morgen begint de Oude Stadsfeestzaal aan een nieuw leven, van elke dag feest naar elke dag film. Tot de jaren ’90 van de twintigste eeuw hadden we in Mechelen een stadsbioscoop. 30 jaar moest de stad het zonder stellen. Dankzij de fantastische buiten- en binnenrestauratie met drie high-tech cinemazalen zullen filmliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Het historische kader van de stadsfeestzaal is goed zichtbaar rond deze gesloten doos. Zo zijn de inkomhal in interbellumstijl, de gebogen en gedecoreerde bühne, de rondboogarcades, de sierlijke balustrade nog steeds een genot voor het oog.

Architectuur
Het ontwerp is van architectuuratelier DG architecten en Dertien12, de werken werden uitgevoerd door Monument Vandekerckhove. De dakstructuur van het gebouw is helemaal vernieuwd en het lijstwerk van de lanterneau waarin de filmbox is uitgesneden werd geconstrueerd naar het oorspronkelijke model. De feestzaal is in haar oude glorie afgewerkt, met de restauratie van het schrijnwerk, lijstwerk en vlak pleisterwerk, het plaatsen van de vloeropbouw, en de bekleding van de stalen trappen. De typische interbellumstijl is ook terug te vinden in het kleurenpalet van de inkomhal en de vestibule. De stadsbioscoop heeft een capaciteit van 247 zitplaatsen, waarbij twee filmzalen 76 zetels hebben en één zaal 95 zetels, en is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
Stad Mechelen investeerde € 3.068.067 in het gebouw en omvorming tot bioscoop. Daarbij komt Lumière’s eigen investeringsbudget van € 907.000. De erfgoedpremie die de stad Mechelen ontvangt bedraagt € 1.007.714.

Horeca
In het volledig gerenoveerde gebouw opent meteen ook een nieuwe horecazaak, LUX28. De nieuwe horecazaak komt op de 1ste verdieping van het gebouw, rondom de cinematoren met 3 filmzalen die centraal in het gebouw staat. “Deze horecazaak wordt één van de mooiste plekjes in de stad. De barinrichting werd met veel aandacht voor de originele stijlelementen van het historische gebouw verder uitgewerkt. LUX28 zal tijdens alle filmmomenten geopend zijn”, zeggen uitbaters Jasper Benn, Jasper Meysmans en Koen Ver Donck.

Opening

Vrijdag 8 oktober om 19 uur openen de deuren en de eerste filmvertoningen starten om 20 uur. Het dagelijks programma van Lumière Mechelen is een mix van nieuwe releases, avant-premières van Belgische films in aanwezigheid van de makers, documentaires, gerestaureerde filmklassiekers, en uiteraard familiefilms.

www.lumiere-mechelen.be

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Vijf ondernemingen op de fles

MECHELEN - De ondernemingsrechtbank van Antwerpen, afdeling Mechelen, heeft tijdens de zitting van maandag 13 maart vijf faillissementen uitgesproken. De… Lees meer