Nieuws Mechelen Vier gemeenten uit onze regio krijgen ‘profploeg’ om handelskern te versterken

Vier gemeenten uit onze regio krijgen ‘profploeg’ om handelskern te versterken

De Hoogstraat in Puurs

Vier gemeenten uit onze regio krijgen ‘profploeg’ om handelskern te versterken

WILLEBROEK – PUURS-SINT-AMANDS – SINT-KATELIJNE-WAVER – HEIST-OP-DEN-BERG – Vier gemeenten uit onze regio doen een beroep op een profploeg om hun handelskern nieuw leven in te blazen. Die gemeenten werden geselecteerd na een tweede oproep van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits. In totaal gaat de profploeg nu al in 82 gemeenten langs om advies te geven over het versterken van de handelskern op het vlak van ruimtelijke ordening, e-commerce, vastgoed, events, stedelijke logistiek en sociale media. Voor onze regio werden Willebroek, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Heist-op-den-Berg geselecteerd.

“Leegstand in het centrum van een gemeente of stad zorgt voor verloedering en zorgt zelf ook voor extra leegstand. De aantrekkingskracht van een kerngebied neemt af. Daarom moeten we de handelskernen van onze gemeenten herdenken. Met de profploeg willen we lokale besturen ondersteunen in die aanpak. Een wisselwinkel, extra parkeergelegenheid of extra groen kan net die troef zijn om een leegstaand pand nieuw leven in te blazen en zo de kern te versterken”, legt Vlaams minister van Economie Hilde Crevits uit.

Om de handelskernen in onze gemeenten te versterken heeft Vlaams minister van Economie verschillende maatregelen getroffen. Er is een investeringsfonds om handelspanden aan te kopen, de regelgeving wordt aangepast en er werd een profploeg aangesteld. Dat is een team van experten in ruimtelijke ordening, e-commerce, vastgoed, sociale media, events, stedelijke organisatie, … die op pad gaat in de handelskern op zoek naar verborgen parels, naar mogelijkheden om de kern te versterken. Zij doen voorstellen voor het ontwikkelen van innovatieve winkelconcepten, de make-over van een dorpsplein, het oplossen van een mobiliteits- of parkeerprobleem of het creatief in de etalage zetten van de troeven van de handelskern. Er is hiervoor in de relancemiddelen in 1,5 miljoen euro voorzien.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.