vdab

Vier lokale besturen en VDAB strijden tegen werkloosheid: “Er staan veel vacatures open”

BONHEIDEN, DUFFEL, SINT-KATELIJNE-WAVER, PUTTE - Bonheiden, Duffel, Sint-Katelijne-Waver en Putte hebben een samenwerkingsovereenkomst goedgekeurd met VDAB. Met deze overeenkomst willen de partners meer mensen aan het werk helpen.

Het Vlaamse regeerakkoord 2019-2024 wil de volgende jaren minstens 120.000 Vlamingen extra aan een job helpen. Een werkzaamheidsgraad van 80 procent is het doel. Een versterkte samenwerking tussen VDAB en de lokale besturen is volgens het akkoord één van de hefbomen om die ambitie te bereiken.

De gemeenten Bonheiden, Duffel, Sint-Katelijne-Waver, Putte en VDAB gaan samenwerken voor een inclusief lokaal arbeidsmarkt- en welzijnsbeleid. Bjorn Cuyt, provinciaal directeur van VDAB: “Door de krachten te bundelen met de lokale besturen kunnen we gericht zoeken naar oplossingen voor de knelpunten die er nog heersen in de regio en samen de uitdagingen op de arbeidsmarkt aanpakken.”

Week van tewerkstelling

Het aantal aan VDAB gemelde vacatures stijgt enorm, ook binnen de Bodukap-regio. De regio biedt dus best wel wat mogelijkheden naar tewerkstelling toe en heeft een aantal grote bedrijven op zijn grondgebied die op zoek zijn naar bijkomend personeel. Om aan deze noden tegemoet te komen willen de lokale besturen en VDAB samen een ‘week van tewerkstelling’ organiseren, gekoppeld aan ‘de dag van de groentestreek’.

Luc Van Houtven, voorzitter bijzonder comité sociale dienst en schepen Sociale Economie van Duffel (CD&V): “Onze regio biedt enorm veel mogelijkheden naar tewerkstelling. Ten opzichte van vorig jaar ontving VDAB voor onze regio 52 procent meer vacatures. Zowel laaggeschoolde vacatures als technische functies worden in onze regio gevraagd. Toch zijn deze mogelijkheden naar tewerkstelling toe niet altijd voldoende gekend.”

Bert Rousseau, voorzitter bijzonder comité sociale dienst en schepen Sociale Zaken in Putte (N-VA): “In de huidige economische situatie is er een heel lage werkloosheidsgraad in onze regio en staan er een groot aantal vacatures open. Onze gemeente en OCMW zetten sterk in op activering.”

Uitstroom

Onder de werkzoekenden jonger dan 25 zonder werk is 49 procent laaggeschoold. Zij hebben geen diploma secundair onderwijs. Door een gerichte overdracht van scholen en onderwijscentra naar VDAB willen de partners afhakende jongeren zo snel mogelijk op maat begeleiden

An Coen, voorzitter bijzonder comité sociale dienst en schepen Sociale Zaken van Sint-Katelijne-Waver (N-VA): “Te veel jongeren komen onvoldoende beslagen op de arbeidsmarkt terecht. Daarom zijn we als lokaal bestuur samen met onder andere Arktos, Emino en ook VDAB, mee ingestapt in het lokale partnerschap voor jongeren, MOEF!. Dit partnerschap begeleidt en ondersteunt de jongeren, versterkt waar nodig en zet samen met hen de eerste stappen naar de arbeidsmarkt via bijvoorbeeld een stage of werkplekleren.

Onderlinge samenwerking

Met deze samenwerking willen de partners hun dienstverlening optimaliseren zodat cliënten van de sociale diensten van de gemeenten nog vlotter doorstromen naar de arbeidsmarkt.

Hilde Schueremans, voorzitter bijzonder comité sociale dienst en schepen Sociale Zaken Bonheiden (CD&V): “Het lokaal bestuur krijgt meer en meer de regierol inzake welzijnsbeleid, sociale economie en activering van leefloners. Het is echter een uitdaging om ook altijd deze expertise in huis te hebben. Door nauwer samen te werken met VDAB kunnen we wanneer nodig ook snel een beroep doen op hun kennis en expertise.”