Sluit de Cirkel Foto: Leen Van de Sande

Vijf circulaire ondernemingen ontvangen 75.000 euro na eerste editie ‘Sluit de Cirkel’

MECHELEN - Vijf Mechelse ondernemingen hebben het traject Sluit de Cirkel afgerond. Binnen dat traject werden ze begeleid in het realiseren van een circulair ondernemersplan. Bovendien krijgen de vijf projecten van de stad een subsidie tussen de 7.500 en 20.000 euro, waarmee hun idee voor een circulaire economie kan worden uitgewerkt.

De stad Mechelen lanceerde vorig jaar een oproep naar duurzame bedrijven en circulaire ideeën. Daaruit werden vijf projecten gekozen die voort begeleid werden door Switchrs, een bureau dat gespecialiseerd is in circulair en duurzaam ondernemen. Met de steun van de experts en verschillende partnerorganisaties kregen de ondernemingen hulp bij het uitwerken van een circulair ondernemersplan. Dat traject, dat de naam Sluit de Cirkel kreeg en een honderdtal dagen duurde, werd woensdag officieel afgesloten.

“Grondstoffen zijn schaars en wat de planeet ons te bieden heeft is eindig”, zegt schepen van Duurzaamheid Patrick Princen (Vld-Groen-m+). “Het is dan ook belangrijk dat we de circulaire economie ondersteunen. Deze vijf projecten zorgen er op hun eigen manier voor dat er minder grondstoffen nodig zijn. Dat doen ze bijvoorbeeld door materialen een nieuw leven te geven, maar ook door spullen te delen. Op die manier kunnen we veel duurzamer met onze planeet en haar grondstoffen omgaan.”

 

Sluit de Cirkel

Naast het begeleidingstraject kregen de vijf projecten ook een subsidie van de stad Mechelen. Het gaat om een totaalbedrag van 75.000 euro. Zo krijgt verpakkingsvrije winkel Kabas 20.000 euro om boodschappen aan huis te leveren en ontvangt Something Green hetzelfde bedrag voor een verhuurplatform voor babyspullen.

LEES OOK. Verpakkingsvrije winkel Kabas viert vijfde verjaardag

“Want babyspullen worden vaak tijdens een erg beperkte periode gebruikt om nadien op de zolder te belanden. Door dingen zoals autostoeltjes of bedjes te verhuren, willen we ze optimaal gebruiken”, zeggen Lore Vanhellemont en Marie Joosen.

Houtresten halveren

Ook Spruce Goose van Jens Michiels ontvangt 20.000 euro voor de verwerking van gerecupereerd hout en tegeloverschotten tot nieuwe producten zoals snijplanken. “Maar we bieden meer aan. Zo maakten we al togen uit gerecupereerd hout en werden van een oude eiken kast uit het stadhuis kaders gemaakt voor verschillende Van der Valk-hotels”, zegt Jens.

LEES OOK. ‘Circulaire houthub’ Recuplan tovert houtoverschotten om tot bruikbare bouwmaterialen

Met Recuplan werken Linne Bastiaensen en Bert Vanhooff in dezelfde sector. Zij ontvangen 7.500 euro. “We geven resthout een nieuw leven door er opnieuw planken of andere producten van te maken. We hebben de ambitie om de hoeveelheid houtresten in Mechelen tegen 2025 te halveren”, zeggen ze.

Sluit de Cirkel
Foto: Leen Van de Sande

Tot slot ontvangt ook Sofar een subsidie van 7.500 euro. Met haar start-up brengt Nele Vlaeminck later dit jaar de eerste circulaire Belgische designsofa op de markt. “Veel zetels zijn volledig verlijmd of vastgeniet. Als zo’n zetel versleten is, kun je bijna niet anders dan hem wegsmijten”, zegt ze. “Dat doen wij anders. We maken een zetel die je makkelijk kunt herstofferen, dieonderhoudsvriendelijk is en die in grootte aanpasbaar is omdat hij modulair wordt opgebouwd. En dankzij de vulling van pocketveren is hij ook nog eens erg comfortabel.”

Begin januari werd een tweede oproep voor Sluit de Cirkel gelanceerd. Bedrijven, organisaties en partnerschappen met een circulair idee kunnen zich nog tot het einde van februari aanmelden voor een begeleidingstraject.