Stuifmeel OLV straat

Vzw Stuifmeel geeft ‘bedrijfsafval’ een tweede leven

MECHELEN – Stephanie Plas (30) volgde een opleiding als interieurarchitecte en is ook in die sector actief. Maar met Stuifmeel, haar vzw in oprichting, wil ze projecten in de publieke ruimte realiseren. Onder andere daarvoor is ze op zoek naar afvalstromen van Mechelse bedrijven. Dat ‘afval’ wil ze een tweede leven geven, bijvoorbeeld als zitelementen.

Ik zat al een tijdje met het idee. Ik volgde verschillende lezingen en workshops omtrent circulaire economie. Toen er een open call was van H30 en Talentenfabriek stuurde ik mijn idee in”, legt Stephanie uit. “Ik wou de onderbenutte openbare ruimte in Mechelen invullen met kunst. Maar nog veel belangrijker is het traject daar naartoe. Ik wil zoveel mogelijk mensen betrekken bij de uitwerking ervan. Zo creëer je een breed draagvlak en ontstaat er een co-creatie met mensen uit de buurt.”

De vzw Stuifmeel mocht op vraag van de Stad Mechelen een autoluw gedeelte van de Onze-Lieve-Vrouwestraat tijdelijk invullen. “Ik ben dan begonnen met workshops te organiseren. Naast bewoners en handelaars uit de straat waren er ook lokale kunstenaars, mensen van de Academie en Natuurpunt. Het resultaat waren muurschilderingen en poëzie, zitelementen en kleine moestuintjes op de straat.”

In de toekomst wil Stephanie nog meer de focus leggen op circulaire economie. Daarvoor is ze op zoek naar Mechelse bedrijven die materialen hebben die ze als afval beschouwen maar die toch een tweede leven zouden kunnen krijgen. “Ik denk bijvoorbeeld aan buizen, paletten of stoffen. Die wil ik dan vooral op publieke plekken plaatsen. Maar daarbij is het participatief traject naar het eindresultaat belangrijker dan het effectieve object.”